Alt du skal vide om solceller

Hvis du ønsker at opnå store besparelser på din elregning samtidig med, at gøre noget godt for miljøet, så er solceller en god løsning for dig!

På denne side kan du læse omkring:

 • Hvad er en solcelle og hvordan virker den?
 • Hvor stort skal solcelleanlægget være?
 • Fordele og ulemper ved at have solceller
 • En guide til hvad du skal være opmærksom på før, under og efter køb
 • Økonomien bagved

Solceller kan både bruges privat og erhverv, og det er en stadig voksende industri. Hos VS Automatic kan du få kompetent rådgivning af autoriserede solcelle installatører. .

Vi glæder os til at høre fra dig!

Se guide til før, under og efter køb her
hvad er solceller

Hvad er en solcelle

På billedet til venstre ser du en illustration, som kan hjælpe med at forklare hvad en solcelle er:

Fra toppen af billedet ses:

 • En solcelle.
 • Et solpanel.
 • En solcelleopstilling.
 • Et solcelleanlæg.

En solcelle er en diode, eller halvleder, som direkte omsætter lysstråling til elektricitet. Dette kaldes den fotoelektriske effekt. Solcelleenergi er både en robust men ikke mindst driftssikker teknologi idét solceller kan producere el uden brugen af bevægelige dele.

Måden hvorpå et solcelleanlæg virker er, kort fortalt; Når sollysets energipartikler rammer solcellen, tilføres der energi til elektronerne i cellerne. De bryder derfor løs fra deres position, hvilket gør dem i stand til, at gennemtrænge p-n overgangen i dioden. For- og bagsiden får en difference i elektronkoncentrationen. Solcellens forsidekontakter opsamler elektronerne og leder dem derefter igennem en ledning, som fører om til bagsiden af solcellen. Processen gentages så længe solcellen får energipartikler fra sollyset.

LÆS VORES ANMELDELSER VED AT TRYKKE PÅ IKONERNER NEDENUNDER

Hvordan virker solceller

Saadan virker solceller
Sådan virker solceller trin for trin
 1. Sollys opfanges af solcelle og konverteres til jævnstrøm.
 2. Jævnstrømmen sendes gennem en jævnstrømkontakt af sikkerhedsmæssige årsager.
 3. Derefter sendes jævnstrømmen igennem en inverter, som omdanner jævnstrøm til vekselsstrøm.
 4. Vekselstrømmen sendes igennem en elmåler, som måler produktion af solenergi, forbrug samt mængden af købt og solgt elektricitet.
 5. Efter elmåleren sendes vekselsstrømmen igennem en sikringsboks der fører strømmen videre ind i husstanden.
 6. Solenergien leverer strøm til f.eks tv’et.
 7. Det strøm du sælger til elnettet bliver afregnet som timespotpris. Den strøm du køber prissættes efter din aftale med elleverandør.

Hvor stort skal et solcelleanlæg være?

Der er 4 punkter du skal være opmærksom på, inden du vælger hvor stort et anlæg skal være.

 1. dit nuværende forbrug i kWh
 2. Hvor stor en del af dit strømforbrug du ønsker dækket af solcellerne
 3. Antallet af solskinstimer
 4. Hvor meget tagoverflade du har til rådighed

Da disse faktorer varierer fra hus til hus, er det svært at give en generel vejledning herpå. Vi opfordrer dig derfor til at ringe ind. Hvis du er interesseret i, hvor stort et anlæg du skal bruge, kan du selv udregne det ved brug af følgende overvejelser.

Hvad er dit nuværende strømforbrug?

Hvor meget af dit forbrug ønsker du dækket af solcellerne? (50% af forbruget kan være vejledende.)

Undersøg hvor mange solceller du har plads til på området du ønsker dem opsat. (Hvis du ønsker dem på taget, skal du være opmærksom på, at der minimum skal være 30cm mellem solcellen og hvor taget slutter.)

Et solcelleanlæg på 2-4 kW koster vejledningsvist 40.000-60.000 kr.
et solcelleanlæg på 4-6 kW koster vejledningsvist 60.000-80.000 kr.

Har du flere spørgsmål? klik her

Solcelleanlæg med batteri og lagring

Førhen blev den producerede overskudsstrøm fra solceller sendt ud i elnettet. I dag har du i stedet mulighed for at få et batterilager til den overskydende strøm.
Det betyder, at du ikke behøver at hente strøm fra elnettet i de perioder, hvor solcelleanlægget ikke producerer nok. Eksempelvis i aftentimerne hvor mørket er faldet på.

Solceller med batterilagring (hybrid) har mange fordele:

Du får en langt bedre totaløkonomi sammenlignet med et almindeligt solcelleanlæg.

Du bliver uafhængig af de varierende tilskudsordninger.

I sommermånederne vil du blive stort set selvforsynende.

Hvis du ikke udnytter al den lagrede solcellestrøm fra dit batteri i løbet af dagen, kan en hybrid-/batteri-inverter sende strømmen ud i elnettet, så andre får glæde af det. Hvis du gerne vil lære mere, så kan du læse om hybrid solcelleanlæg her.

Solceller er igen blevet en rigtig god investering. Hos VS Automatic får du både gode priser (og et uforpligtende tilbud), professionel rådgivning og autoriseret opsætning og montage af dit solcelleanlæg. Vi har afdelinger i Horsens, Hovedgård og Østbirk, og vi monterer solcelleanlæg og yder service i hele Midtjylland.

Fordele og ulemper ved solceller

Få et overblik over hvilke fordele og ulemper du skal være opmærksom på, inden du investerer i en solcelle / et solcelle anlæg

Solcelle
Fordele
Solceller har ingen bevægelige dele og forurener ikke
Solceller bidrager til den grønne omstilling
Solceller har en lang levetid
Solceller kan integreres i bygninger
Solceller kan erstatte dele af faceder på bygninger
Solcelle
Ulemper
Typisk tilbagebetalingstid på lige under 10 år
Montageudfordinger ift. fastgørelse i konstruktion
Producerer kun strøm i dagstimer
Begrænset produktion om vinteren
Æstetiske udfordringer ift. bygninger

VORES SAMARBEJDSPARTNERE

VORES SAMARBEJDSPARTNERE

Solcelle guide til køb og installation

Her har vi samlet en oversigt over hvad der er væsentligt at undersøge, inden du investerer i en solcelle eller et anlæg.

For at få indblik i, hvor meget strøm du kan producere, i forhold til dit nuværende forbrug, skal du have en installatør til at se på dit hus og elforbrug.

Først og fremmest kan du stille dig selv det spørgsmål, om du bruger strøm midt på dagen? Det er nemlig bedst at bruge strømmen mens den bliver produceret, hvilket er mens solen skinner.

Før køb af solceller

 1. Er dit hus egnet til solceller?
  Lige som når du skal have tjekket, hvor meget af dit forbrug et solcelleanlæg kan dække, så skal du have en installatør ud, når du skal have undersøgt om dit hus er egnet til et solcelleanlæg. Det kommer nemlig an på, om dit tag reelt set kan bære vægten fra solceller i første omgang, og om der er plads til den ønskede størrelse. Hvis der findes at taget ikke er en mulighed, så kan man få monteret solceller på enten facader eller stativer også.
 2. Hvilke regler er forbundet med solcelleinstallation?
  Der er nogle punkter du skal være opmærksom på i forhold til installation af solceller. Det første du kan gøre, er at kontakte kommunen, for at høre omkring lokalplaner. Her kan du finde ud af hvor du må placere solceller på huset, og hvordan du undgår at genere dine naboer. Der kan nemlig være begrænsninger i forhold til naboskel.
  Læs derfor om bygningsreglementet om solceller her.
 3. Undersøg økonomien for køb, installation og merpriser.
  Der kan være flere udgifter forbundet med køb og installation, du kan med fordel undersøge om der er udgifter til dit måleabonnement samt rådighedsbetaling hos dit energiselskab.
Kontakt os for et uforpligtende tilbud

Under køb af solceller

Inden du begynder at indhente tilbud, så vær opmærksom på, om pågældende tilbudsgiver er VE-installatør. VE står for vedvarende energi, og virksomheder med denne certificering, har medarbejdere, som er VE-godkendt af energistyrelsen.

Når du har fundet et par VE-installatør virksomheder, kan du indhente skriftlige tilbud herfra. Vær opmærksom på at tilbuddene indeholder følgende:

 • Pris på solcelleanlæg og installation
 • En rådgivende konklusion. Eksempelvis omkring størrelse og placering.
 • Skrift omkring garanteret elproduktion
 • Garanti på produkt samt mulighed for forlængelse heraf
 • Hvilke forsikringsmuligheder der er.
 • Et overslag over økonomi.

Du kan med fordel sammenligne alle dine indhentede tilbud, for at se, om der er samme forudsætninger deri.  

Solcelleanlægspakker indeholde normalvis både solceller, inverter, standard installering og kabeltrækning samt tilslutning. Vær dog opmærksom på, om du kan overholde kravene for en standard installation, da der ellers kommer meromkostninger.

Efter køb af solceller

Når du har fundet det rette tilbud med ønskede produkt og specifikationer, skal dit anlæg installeres. En installation foregår normalvis i følgende steps:

 1. Dine solceller bliver monteret på skinner, på taget, stativ eller facade.
 2. Inverteren bliver installeret et tørt, køligt og ventileret sted, som ikke er for langt fra solcellerne. Det foretrækkes at den opsættes indendørs.
 3. Nogle gange skiftes din elmåler, dette gøres i 3. step. Det er dit elselskab der afgøre, om din elmåler skal skiftes. Udskiftning sker hvis den er forældet.
 4. Slutteligt tilkobles solcelleanlægget dit elnet. Dette skal gøres af en autoriseret elinstallatør.

Når disse trin er gennemført, skal elinstallatøren tilmelde dit anlæg hos dit lokale elselskab.

Det er ikke kun installatøren der har opgaver efter køb af solcelleanlæg. Du har også nogle forpligtelse at følge op på. De er følgende:

 1. Tjek efter, om arbejdet er udført efter sikkerhedsstyrelsens retningslinjer. Du kan finde deres tjekliste ved at trykke her.
 2. Vær sikker på at solcelleanlægget er anmeldt for at benytte øjebliksafregning. Du kan læse mere om øjebliksafregning her.
 3. Søg for at melde din elproduktion til skat, da du har et egetforbrug på 7.000kr skattefrit årligt ved salg til elnettet.
 4. Slutteligt skal du anmelde dit anlæg til forsikringsselskabet. Vær her opmærksom på, at du har en el skadeforsikring der dækker ved lynnedslag.

Du kan læse mere om vedligehold af solcelleanlæg længere nede på denne side.

Vedligeholdelse af solceller

VEDLIGEHOLD AF SOLCELLER

For at bibeholde optimale forhold for dine solceller, skal du være opmærksom på rengøring heraf, samt vedligehold af omgivelser.

Solceller kræver ikke meget rengøring, da de fleste installationer har en hældning på over 15 grader. Derfor vil vind og vejr rense overfladerne. Hvis du dog kan se, at de stadig bliver beskidte, kan du følge producentens vejledning omkring rengøring heraf. Husk dog på, at du aldrig må rengøre solceller med koldt vand mens solen skinner, da dette kan beskadige glasset på anlægget.

Sne behøver du ikke fjerne, da der sjældent bliver produceret el, mens der ligger sne. Vær dog opmærksom på, at der ikke opbygges store snedriver under solcellerne. I dette tilfælde kan det være nødvendigt at fjerne sneen.

Du kan med fordel se om dine solceller er blevet misfarvet med tiden, eller har løse beslag. VS Automatic foreslår, at du tager billeder af dit anlæg kort efter installation, som kan bruges til fremtidig sammenligning.

VEDLIGEHOLDELSE AF INVERTER

Du skal vedligeholde din inverter 1 gang årligt som hovedregel. Under vedligehold af din inverter skal du sørge for at: Se de 4 steps til højre.

Hold øje med din elmåler. Denne kan vise tegn på, om der er fejl ved dit solcelleanlæg. Vi foreslår at du 1 gang om måneden kigger på måleren eller din inverters log, for at se om der er fejlmeldinger.

Udover vedligehold af solceller og inverter, skal du huske at beskære træer og anden beplantning, som kan give skygge på solcelleanlægget.

Step 1

Tjekke inverteren for køleribber. Du kan rengøre dem med en blød kost eller børste.

Step 2

Tjekke filtre og ventilatorer, hvis de findes på anlægget. Du an læse i manualen for at se hvordan dette gøres.

Step 3

Tjekke om kabinet er beskidt. Dette kan du rengøre med en opvredet klud med vand. Brug ikke sæbe.

Step 4

Tænd og sluk afbryderne. Gør kun dette mens inverteren ikke producerer, og husk at følg producentes anvisninger.

FAQ

Ofte stillede spørgsmål og svar om solceller

✅ Hvordan virker solceller?

Hvordan virker solceller?

Den simple forklaring på hvordan solceller fungerer er, at solcelleanlægget laver solens lys om til elektricitet. Det kan derfor godt være en gråvejrsdag og alligevel kan anlægget lave elektricitet, da det ikke behøver solens stråler.

Hvis man skal gå mere i dybden betyder det at i selve solcellen findes grundstoffet silcium. Her kan den elektriske strøm kun gå én vej. Så når solens lys rammer elektronerne får de tilført strøm, som gør de bevæger de sig i samme retning og dermed opstår elektricitet.

Solcellen producerer jævnstrøm, men dette skal omdannes til vekselstrøm. For at dette kan lade sig gøre, bliver der installeret en boks der hedder net-inverter. Strømmen løber igennem net-inverter og ud til stikkontakten som vekselstrøm.

Ønsker du at læse mere om solenergi, kan du gøre det på Energistyrelsens hjemmesiden.

✅ Hvorfor er solceller godt for miljøet?

Hvorfor er solceller godt for miljøet?

Der opstår næsten ingen forurening, når du benytter solenergi.
Der skal dog medregnes den forurening der opstår ved produktion, levering og montering. – Men set i et større billede er der mindre Co2 udslip ved solenergi.

✅ Hvilket solcelle anlæg skal jeg vælge?

Hvilket solcelleanlæg skal jeg vælge?

Når der skal vurderes hvilket solcelleanlæg du ønsker opsat, starter vi med at spørge ind til, hvorfor du ønsker solceller. Dette kan der være flere grunde til:

 1. Du vil gerne være grønnere.
 2. Du skal opfylde en energiramme.
  Ønsker du solenergi, fordi du har denne energiramme med krav til energi, vælges der ofte det solcelleanlæg, som passer til kommunens krav. Her kan det dog være fordelagtigt at kigge på, om et større anlæg vil give dig en bedre besparelse.
 3. Du ønsker at spare på elforbruget.
  Ønsker du solceller, fordi du gerne vil spare på dit elforbrug? Så undersøger vi, hvilket forbrugsmønster du har, og om du bruger strøm imens solen skinner. Det kommer nemlig meget an på, hvordan dit forbrugsmønster er, ift. hvilket solcelleanlæg der anbefales.

Der er derfor ikke et sort og hvidt svar på, hvilket solcelleanlæg du skal vælge. Men hos VS Automatic er vi altid klar til at vejlede dig, så du får det rette solcelleanlæg.

✅ Hvordan afregnes solceller?

Hvordan afregnes solceller?

Når der skal afregnes solceller, er det vigtigt, at der er opsat den rigtige elmåler. Hvis du har den forkerte elmåler, er den ikke intelligent nok til at måle forbruget på de 3 forsyningskabler.

Hvis du allerede har fået solceller, er det vigtigt, at du bruger den strøm, som solcellerne producerer, først. For at spare mest muligt, skal du derfor bruge strømmen, mens den produceres. Dette hjælper den rigtige elmåler med at måle korrekt.

Du giver 2,40 kr. for watt inkl. moms. den producerer 1 watt, hvorved du spare 2,40 kr., hvis du bruger strømmen mens den producerer. Derfor er det vigtigt, at du bruger strømmen imens den bliver produceres. Dette kan du gøre ved at ændre dit strømforbrug, så det kører imens solen skinner. Det kan for eksempel være at starte din opvaskemaskine om morgen i stedet for om aften.

Det er muligt at få batteri til din solcelle – dette kaldes også hybrid solceller. Her lagers den ekstra strøm og gemmes til senere brug, i stedet for at sende denne tilbage til elnettet. Dette anbefaler vi til et typisk parcelhus, fordi du kan udskyde strømforbruget og ikke behøver at tænke på at bruge strøm, mens solen skinner. En investering i hybrid solceller er en ekstra investering med længere tilbage betaling, men vi vil stadig anbefale dette til alle med et almindeligt parcelhus.

✅Kan jeg få solceller til mit kolonihavehus?

Kan jeg få solceller til mit kolonihavehus?

 Ja, vi leverer solceller til alle huse med fast strøm og elmåler. 

✅ Hvad er et hybrid solcelleanlæg?

Hvad er et hybrid solcelleanlæg?

Det er opbygning af solceller på en fornuftig måde, som hjælper dig med at bruge din strøm bedre. Et hybrid solcelleanlæg med batterilagring kan både lagre strøm og sende strøm til elnettet. Når der produceres strøm fra solcellerne, vil hybridanlægget prioritere sådan her:

1. Husets egetforbrug dækkes som det første.

2. Herefter lades batterierne op.

3. Når batterierne er fuldt opladede, bliver overskudsstrømmen solgt og sendt videre ud i elnettet.

Når det er mørkt, bliver batterilageret kun anvendt til at dække husets egetforbrug, så der sælges ikke noget strøm. Bruger du mere, end hvad batteriet indeholder, køber du den resterende strøm fra elnettet.

 

Kasper

Afdelingsleder

“Jeg går altid efter den bedste løsning for mine kunder.”

Kasper solcelle afdeling

Hjælp til solcelleanlæg?

Jeg hjælper gerne med rådgivning