Content protected by Whocopied.me
vs automatic kompetencer

Hvad leder du efter?

Kategorier

Vælg præcis hvilken kategori du vil læse om herunder.

Få el nyheder

Hold dig opdateret omkring udviklingen inden for elbranchen.

Seneste indlæg

Brug for hjælp?

Hvis du har spørgsmål til indlægget eller bare har spørgsmål omkring el, så hjælper vi gerne.

Hvad betyder SCOP, COP og SEER?

Sidst redigeret: 31. juli 2023 / Skrevet af: Kristian Juul / Godkendt af: Kasper Steffensen

Overvejer du at anskaffe dig en varmepumpe, men har du svært ved at finde ud af, hvilken en du skal vælge? I dette indlæg kan du blive klogere på COP, SCOP og SEER, som er målingsværdier for, hvor effektivt en varmepumpe kan varme eller køle.

Forkortelser

Disse forkortelser vil du støde på i indlægget – her har du en oversigt over deres betydning. Klik på betegnelserne og hop ned til det relevante afsnit.

Forskellene på SCOP, COP og SEER

De tre forkortelser COP, SCOP og SEER siger på hver deres måde noget om en varmepumpes effektivitet og virkningsgrad. Mens COP og SCOP måler varmepumpens opvarmningsevne, måler SEER varmepumpens køleevne.

Brug ikke COP som målingsværktøj

COP er som beskrevet ovenfor en forkortelse for ”Coefficient of Performance”. Det er en nutidsmåling, som viser den mængde varme, varmepumpen producerer, i forhold til den mængde strøm, den bruges. Det vil sige, at jo højere COP-værdi varmepumpen har, jo større er effektiviteten og virkningsgraden.

Står du fx og skal vælge mellem varmepumpe A og B, kan du bruge COP-værdien som sammenligningsgrundlag.

Varmepumpe A har en COP-værdi på 4 og producerer dermed 4 kWh energi, når den forbruger 1 kWh strøm. Hvis varmepumpe B har en COP-værdi på 4,5, producerer den 4,5 kWh og dermed 0,5 kWh mere energi pr. kWh strøm end varmepumpe A. Det betyder, at varmepumpe B er mere effektiv og har en bedre virkningsgrad.

COP_eksempel

Du kan dog ikke altid regne med COP-værdien som en retvisende værdi for varmepumpens effektivitet og virkningsgrad. COP-værdien er nemlig kun målt ved en bestemt udendørs- og fremløbstemperatur.

COP-værdien giver et øjebliksbillede af varmepumpens effektivitet og virkningsgrad, men ikke årsvirkningen.

SCOP – et mere retvisende målingsværktøj

SCOP-værdien ”Seasonal Coefficient of Performance” giver en mere nøjagtig fastsættelse af varmepumpens ydeevne og effektivitet ift. COP. Forskellen på COP og SCOP er, at SCOP medregner sæsonudsving.

SCOP-værdien bliver udregnet på baggrund af en række målinger igennem året. Du kan i højere grad benytte den til at sammenligne forskellige varmepumpers effektivitet og virkningsgrad.

Værd at vide: Målinger foretages ofte ved høje udendørstemperaturer. Varmepumpens virkningsgrad kan blive forringet ved brug i minusgrader.

En Panasonic All In One J-Gen har en SCOP-værdi på op til 6,20 med en fremløbstemperatur på 35°C. Det betyder, at varmepumpen vha. 1 kWh strøm producerer 6,20 kWh energi/varme.

 

Hvorfor vi helst ikke bruger EER 

EER er et målingsværktøj, som bruges til at vise varmepumpens kølingseffekt. EER-værdien viser kun et øjebliksbillede af køleeffekten, da testen, lige som COP, kun måles ved en enkelt prøvetagning med en bestemt temperatur.

Der er ingen, som ønsker at købe en varmepumpe, der ikke lever op til den rådførte køleeffekt. Når du køber en varmepumpe til køling, skal du derfor se på SEER-værdien. 👇

SEER – et målingsværktøj til køleeffekten

SEER er en forkortelse for ”Seasonal Energy Efficiency Ratio”. Den viser, hvor effektivt et klimaanlæg køler. En højere SEER-værdi indikerer bedre effektivitet og et lavere energiforbrug.

SEER-værdien måles i et laboratorium, hvor indendørs og udendørs forhold kan kontrolleres. Det betyder, at alle anlæg bliver testet og evalueret under samme forhold. Det gør det lettere for dig at bedømme varmepumper fra forskellige mærker.

En Mitsubishi Hero har en SEER-værdi på 10,2. Det betyder varmepumpen vha. 1 kWh strøm producerer 10,2 kWh energi. 

Her finder du målingsværdierne

På vores hjemmemeside har vi uploadet brochurer på alle vores varmepumper. Du kan finde dem inde på vores shop. Gå ind på det produkt, du vil læse mere om, og rul ned til beskrivelsen af produktet. Her kan du se en række faner, hvor der på en af dem står “Brochure”. Klik på “Brochure”, og du vil se et link til en PDF-fil. 

Opsamling på måleværktøjerne COP, SCOP, EER og SEER

COP viser et øjebliksbillede af en varmepumpes varmeeffekt, mens SCOP viser, hvor effektiv varmepumpen er igennem et år. Vi anbefaler, at du altid tjekker SCOP-værdien. Kan du ikke finde den, så brug COP.

EER viser et øjebliksbillede af et klimaanlægs køleeffekt, mens SEER viser, hvor effektiv klimaanlægget er igennem et år. Vi anbefaler, at du altid tjekker SEER-værdien. Kan du ikke finde den, så brug EER.

Baggrunden for COP, SCOP og SEER

EU fastsatte i 2009 flere krav til energiproducerende og energirelaterede produkter. Direktivet EcoDesign indeholder krav til miljøvenligt design og energimærkning af produkter. 

Her kan du se produkter med energikrav.

Energimærkerne kender du måske fra TV, vaskemaskiner eller lignende. Standarden kan ses på energimærker ifm. direktivet, som har ført til, at COP erstattes med et nyt energimærke: SCOP – Seasonal COP.

Energimærke_SCOP_SEER

Anbefalede indlæg

Fordi du læste indlægget, tror vi at du kan lide disse indlæg.