vs automatic kompetencer

Hvad leder du efter?

Kategorier

Vælg præcis hvilken kategori du vil læse om herunder.

Få el nyheder

Hold dig opdateret omkring udviklingen inden for elbranchen.

Seneste indlæg

Brug for hjælp?

Hvis du har spørgsmål til indlægget eller bare har spørgsmål omkring el, så hjælper vi gerne.

Kan batteri til solceller betale sig

Sidst redigeret: 27. april 2023 / Skrevet af: Kristian Juul / Godkendt af: Kasper Steffensen

Forestil dig et hjem, der genererer sin egen strøm fra solens stråler og gemmer overskydende energi til senere brug. Et hjem, der ikke kun er miljøvenligt, men også sparer dig penge på dine elregninger og gør dig mindre afhængig af elnettet. Lyder det som en drøm?

Det behøver det ikke at være. Solcellebatterier kan være nøglen til at realisere denne vision, men mange mennesker spørger sig selv: Kan batteri til solceller virkelig betale sig?

I dette blogindlæg vil vi tage et dybdegående kig på de økonomiske aspekter af solcellebatterier og undersøge, om de er en god investering for boligejere

Sådan virker et solcellebatteri

Først og fremmest er vi nødt til at vide, hvad et solcellebatteri er, og hvordan det virker.

Hvad er solcellebatterier?

Solcellebatterier er specialdesignede batterier, der lagrer den elektricitet, der genereres af solceller. De fungerer som et energilager, der gør det muligt for dig at bruge solenergi, selv når solen ikke skinner.

Det betyder, at du kan bruge strømmen om dagen, om aftenen og om natten. Dette er særlig nyttigt, hvis du ønsker at reducere dit forbrug af elektricitet fra elnettet og øge din selvforsyning.

Der findes forskellige typer af solcellebatterier på markedet, men de mest almindelige er lithium-ion, bly-syre og flydende saltbatterier.

Hver type har sine fordele og ulemper, såsom levetid, effektivitet og omkostninger, hvilket er vigtige faktorer at overveje, når man vælger et solcellebatteri.

Funktion og anvendelse af solcellebatterier

Når solcellerne på dit tag genererer elektricitet, kan denne strøm enten bruges direkte i dit hjem, lagres i solcellebatteriet eller sendes tilbage til elnettet. Solcellebatteriet fungerer som et mellemled, der lagrer overskydende solenergi og frigiver den igen, når den er nødvendig.

Dette gør det muligt for dig at udnytte solenergien mere effektivt og reducere dit forbrug af elektricitet fra elnettet.

Du får derved en lavere elregning og en mindre miljøpåvirkning.

Solcellebatterier er også nyttige til at give energiuafhængighed og stabil strømforsyning. Især i områder med ustabilt strømnet eller hyppige strømafbrydelser.

Nu, hvor du har en grundlæggende forståelse af, hvad solcellebatterier er, og hvordan de fungerer, kan du læse videre for at lære mere om de økonomiske og miljømæssige fordele ved at tilføje et batteri til dit solcelleanlæg.

Batteri til solceller kan ikke altid betale sig

Du har måske fået fortalt, at du bare SKAL have et batteri til dit solcelleanlæg, så du kan lagre din strøm. At du vil spare flere tusinde kroner med en tilbagebetalingstid på bare 5 år. Sådan er det desværre ikke i alle situationer – det er dog ikke urealistisk!

Det helt fundamentale i problematikken om hvorvidt et batteri til solceller kan betale sig, omhandler dit forbrugsmønster samt elprisen.

Prisen på strøm afhænger blandt andet af hvornår på døgnet du bruger den. Vores døgn er inddelt i 3 tidszoner.

Kl. 21:00 – 06:00 – Lav pris på tarif
Kl. 06:00 – 17:00 – Høj pris på tarif
Kl. 17:00 – 21:00 – Spidslast (højeste pris)
Kl 21:00-24:00 – Høj pris på tarif

En tarif er en omkostning vi betaler, som dækker over netselskabets ydelser og omkostninger til drift og administration af elkabler.

tarifpriser c kunder

Data indsamlet fra Konstant

Strømspilde solcellebatteri

Dit forbrug afslører om solcelle batteri kan betale sig

Som du nok ved, så producerer solceller strøm mens solen skinner derpå. Den aktuelle afregningsgruppe, gruppe 3 – øjebliksafregning, dikterer at strømmen skal bruges på samme tidspunkt som den produceres.

Er du ikke hjemme, eller har en automatiseret løsning som starter dit forbrug indenfor et bestemt tidsrum? Så er der gode chancer for, at al den strøm du producerer med dit solcelleanlæg går til “spilde”.

Strømmen bliver solgt til elnettet, og du får ikke gavn af din produktion, udover den pris du sælger til. Husk at du har en skattefri grænse på salg af el på 7.000 kr. som enlig, og 14.000 kr. som par. Alt salg af el over disse grænser beskattes med 60%.

Sælger du derfor strøm for 3.000 kr. over den skattefrie grænse, beskattes du for 1.800 kr.

Spidslastperioden forlænges

D. 1. januar 2023 ændrede flere netselskaber deres tariffer.

Tidszonen med spidsbelastning, som før hed 17:00-20:00, forlænges med 1 time og er aktuelt fra 17:00-21:00.

Hvis du derfor har et højt forbrug i denne tidszone, kan det være en indikator på, at et batteri til solceller kan være en rentabel investering for dit vedkommende.

priser for trafiffer

Smartløsninger til intelligente solcelleanlæg med batteri

Der er flere smartløsninger, som gør det muligt for dig, at indstille dit anlæg til at oplade mens strømmen er billig, og aflade når strømmen er dyr.

For at udnytte denne mulighed, skal der et ekstern selskab indover, som tilbyder smart-løsninger til intelligente hjem. Eksempelvis Soft Control.

Optimering af batteri med K-star

K-Star batteri til solceller giver dig stabilitet og sikkerhed

Har du et særligt behov for at have stabilitet og sikkerhed i din strømforsyning?

K-Star batteriet kommer med en sikkerhedsfunktion, UPS. Denne feature muliggøre at leverer strøm til dit hus eller virksomhed, selv under strømnedbrud. Du har derved strøm indtil batteriet er komplet afladet, eller indtil din strømforsyning igen er etableret.

Kan en batteriløsning til solceller så betale sig?
Svaret er desværre ikke et ja/nej spørgsmål.

Det kræver først og fremmest en gennemgang af dit forbrug over en historisk periode samt et estimat for forventet elforbrug.

Derudover skal der tages stilling til, hvor stort et anlæg du har plads til at få installeret. Der skal derfor foretages en grundig dimensionering mellem mulig kapacitet af solcelleanlæg og batteri samt dit forbrug.

Vi anbefaler derfor altid at du kontakter din lokale solcelleinstallatør for at få en grundig gennemgang af ovenstående.

3 generelle omkostninger ved solcellebatterier

Overvejer du at investere i et solcellebatteri, er det vigtigt at forstå de forskellige omkostninger, der er forbundet med det.

I denne sektion vil vi gennemgå de primære omkostninger ved solcellebatterier, herunder anskaffelsesomkostninger, installationsomkostninger og vedligeholdelsesomkostninger, så du har et klart billede af, hvad du kan forvente.

Anskaffelsesomkostninger ved batteri til solceller

Anskaffelsesomkostningerne omfatter selve prisen for batteriet. Prisen for et solcellebatteri afhænger af batteritypen, kapaciteten og producenten.

Generelt er lithium-ion-batterier dyrere end bly-syre-batterier, men de har også en længere levetid og højere effektivitet.

Når du sammenligner priser, skal du også tage højde for batteriets kvalitet, garantiperiode og eventuelle ekstra funktioner, såsom intelligent styringssystemer.

solcelle batteri anskaffelsesomkostninger

Installationsomkostninger ved solcellebatteriet

Ud over anskaffelsesomkostningerne er der også omkostninger forbundet med installationen af solcellebatteriet.

Disse omkostninger varierer afhængigt af installationsprocessen, størrelsen på dit solcelleanlæg og eventuelle nødvendige opgraderinger af din elektriske infrastruktur.

Det er vigtigt at arbejde sammen med en erfaren og kvalificeret installatør, der kan hjælpe dig med at vælge det rigtige batteri og sikre en korrekt installation.

Fremtidigt vedligehold af solcellebatteriet

Solcellebatterier kræver generelt lidt vedligeholdelse, men der vil være nogle omkostninger forbundet med at holde batteriet i god stand og sikre en lang levetid.

Dette kan omfatte periodiske inspektioner, rengøring og udskiftning af batteriet, når det når slutningen af sin levetid.

Batterityper, såsom bly-syre, kræver mere vedligeholdelse end lithium-ion-batterier.

Når du vurderer de samlede omkostninger ved et solcellebatteri, skal du tage hensyn til både de indledende investeringer og de løbende vedligeholdelsesomkostninger.

vedligeholdelsesomkostninger ved batteri til solceller

Det er også vigtigt at sammenligne disse omkostninger med de potentielle besparelser og indtjening fra solenergi, så du kan afgøre, om et solcellebatteri er en rentabel investering for dig.

Så lang levetid har et batteri til solcelleanlæg

Det er vigtigt at dit solcellebatteri bliver dimensioneret korrekt i forhold til solcelleanlægget og energibehovet. Med en korrekt dimensionering minimerer du  stress og forlænger batteriets levetid.

En god tommelfingerregel er at vælge et batteri med en kapacitet, der er tilstrækkelig til at dække 1-2 dages energiforbrug, så batteriet ikke konstant aflades og oplades dybt, hvilket kan føre til for tidlig nedbrydning.

✓ Fordelene ved batteri

  • Bedre udnytningsgrad af solcelleanlægget
  • Systemydelse og stabilisering af elnettet
  • Få en grønnere profil
  • Uafhængig af elnettet

Levetiden måles i cyklusser. Alle batterier har en opgivet opladningscyklus, som du kan bruge til rettevejledning.

Vi tilbyder 2 forskellige batterier til solcelleanlæg.

K-Star og Xolta

K-Star overgår Xolta 5kWh på kvalitet, hvilket både afspejles i pris og levetid. K-Star har en opgivet batterilevetid på 10.000 opladningscyklusser.

Xolta derimod har en opgivet batterilevetid på 6.000 cyklusser.

FAQ

Ofte stillede spørgsmål og svar om batterier til solceller

De fleste solcellebatterier har en performance garanti på 10 år. Dertil en forventet levetid på 15 år. Et solcellebatteri holder til at blive opladet et vis antal gange. Dette kaldes cyklusser. Et Xolta batteri til solceller har over 6.000 cyklusser.

Et batteri til solceller koster generelt mellem 50.000 til 100.000 kr. Prisen afhænger både af kapacitet og kvalitet.

Lithium batterierne har en lang levetid og er typisk det bedste batteri, når det skal kobles til et solcelleanlæg.

Et solcellebatteri kan eftermonteres på langt de fleste solcelleanlæg. Det kan dog ske, at der skal ændres i installationen eller din eltavle.

Du kan gemme det strøm dine solceller producerer, hvis du har tilkoblet et batteri til dine solceller.

Det anbefales at batterikapaciteten matcher dit forbrug. Hvis dit anlæg og batteri ikke er dimensioneret korrekt, får du ikke en effektiv udnyttelsesgrad af din produktion.

Anbefalede indlæg

Fordi du læste indlægget, tror vi at du kan lide disse indlæg.