Jordvarmeanlæg – hvad og hvordan?
Varmen til et jordvarmeanlæg kommer gennem din have eller bare jorden generelt. Det er en effektiv energikilde, som både er ekstrem miljøvenlig og driftsikker. Et jordvarmeanlæg opsamler varme gennem jorden, som kan bruges til at opvarme dit hus eller virksomhed.
Det er en varmekilde der udnytter naturen, og anses derfor som et miljørigtigt valg. Ulempen ved et jordvarmeanlæg er anskaffelsesprisen,
da denne ofte er meget høj. Denne udgift kan dog tjenes tilbage over en årrække, så det bliver hele investeringen værd.
Kompressoren til jordvarmeanlægget udnytter energien fra jorden, og bruger den til at opvarme bygningen. En varmekilde der er et grønnere alternativ til det gamle oliefyr, som udnytter energien mest muligt. Selvom er jordvarmeanlæg kræver meget strøm, så er det stadigvæk den meste optimale grønne energikilde.
Overordnet set er et jordvarmeanlæg opdelt i to dele, som er en varmepumpe og slanger. Slangerne bliver gravet ned i jorden, hvorefter de bliver fyldt med frostvæske. Denne frostvæske bliver varmet op af strålerne fra solen, hvilket der stadigvæk kan lade sig gøre med jordvarme beplantning. Dog er det ikke en god ide at overdække hele jorden fuldstændig, da dette naturligvis kan gøre det sværere for solens stråler at trænge igennem. Normalt graves jordslangerne 60 centimeter under jordens overflade, som gør at der minimum er omkring fire grader året rundt. Hvis du ikke har et relativt stort udeareal til rådighed, kan denne varmekilde måske ikke være den optimale løsning. Et jordvarmeanlæg har en varmepumpe tilkoblet, som monteres med en inde- og udedel. Denne varmepumpe danner varme, som føres ind i huset eller virksomheden.
Jordvarme opsamler og udvinder energien, som du herefter kan bruge til at opvarme bygningen eller brugsvandet. Energien kommer ikke kun når der er høj solskin, men ligeledes hvis der er overskyet eller minusgrader. Energien oplagres nemlig ved helt almindelig dagslys.