Content protected by Whocopied.me
vs automatic kompetencer

Hvad leder du efter?

Kategorier

Vælg præcis hvilken kategori du vil læse om herunder.

Få el nyheder

Hold dig opdateret omkring udviklingen inden for elbranchen.

Seneste indlæg

Brug for hjælp?

Hvis du har spørgsmål til indlægget eller bare har spørgsmål omkring el, så hjælper vi gerne.

Bliv klogere på jordvarme

Sidst redigeret: 21. maj 2021 / Skrevet af: VS Automatic

Jordvarme? Jordvarmepumpe? Væske til vand varmepumpe?
– Kært barn har mange navne, men hvad er jordvarme egentlig? Hvordan fungerer det? Hvilke regler er der på området? Og hvornår er det tid til et serviceeftersyn? Bliv klogere på jordvarme i dette indlæg.

Jordvarme er en energikilde, som du kan anvende til opvarmning af din bolig og dit brugsvand. Det er det gode, grønnere og mere økonomiske alternativ til dit olie-, gas- eller pille-fyr, da du udnytter den varme, som jorden allerede indeholder. Men inden vi graver ned i, hvordan jordvarme egentlig fungerer, så lad os lige få kategoriseret, hvilken familie jordvarmeanlægget tilhører.

Der findes nemlig 3 typer af varmepumper på markedet:

🔥 Varmepumpe luft til luft

🔥 Varmepumpe luft til vand

🔥 Jordvarme-pumpe

Hvor en luft til luft varmepumpe ”kun” kan opvarme selve boligen, kan de to sidstnævnte ligeledes bruges til opvarmning af dit brugsvand. De træder derfor i stedet for dit olie-, gas- eller pille-fyr, hvor du ikke har adgang til fjernvarme.

Læs også: Bedre indeklima med varmepumpe

Et jordvarmeanlæg er forholdsvist dyrt i anskaffelse, men en rigtig god investering, da du opnår en stor økonomisk besparelse på sigt. Du kan nemlig spare op til 60 % på dit energiforbrug med et jordvarmeanlæg. 

Hvordan fungerer jordvarme?

Forskellen på en luft til vand- og en jord-varmepumpe er, at førstnævnte benytter luften til opvarmning, hvor dit jordvarmeanlæg udnytter jordens varme. Det er en vedvarende energikilde, der benytter de naturlige ressourcer, hvilket er til stor gavn for klimaet. 

Jordvarme installeres ved at foretage en udgravning i din have el., hvori der nedlægges en connector slange/jordvarmerør. Jordslangerne indeholder en væske, hvilken opvarmes via jordens varme, som bl.a. skabes af solenergi. – Det må være naturens eget svar på et solcelleanlæg. 🏡☀️

Varmen, som jordslangerne optager, pumpes videre ind til den indendørs varmepumpe, hvilken videregiver varmen til resten af huset. (Sådan kort fortalt) Jordvarme går derfor også under betegnelsen: væske til vand varmepumpe.

Regler for jordvarme

Der er forskellige regler ifm. nedgravning og installation af et jordvarmeanlæg.

Installationen foretages i samarbejde med en VVS-installatør, som anlægger jordvarmeslangerne. Slangerne nedgraves ca. 1 meter med mindst 60 cm til naboskellet.

Installationen af jordvarme kræver ligeledes et vist antal kvadratmeter – som tommelfingerregel er det ca. 300 m2 for en alm. villa. Jordvarmeslangernes optag af solenergi afhænger af arealstørrelsen på deres placering. Det er derfor vigtigt, at du ikke placerer træer, buske el. ovenpå dit jordvarmeanlæg, da disse vil skygge for solen og dermed forringe dit udbytte.

Anlægningen af slanger afhænger dog af din boligs størrelse samt din grunds jordtype. Dette undersøges forud for installationen, så du får den helt rette anlægning.

Husk disse 3 vigtige ting ifm. installationen af dit jordvarmeanlæg:

✔️ Søg om godkendelse hos din kommune, inden installationen foretages.
✔️ Orienter din forsikring efter installationen.
✔️ Registrer din nye varmekilde i BBR – så kan du få reduceret dine elafgifter.

Er det tid til service af dit jordvarmeanlæg?

En af de store fordele ved jordvarme er, at der er minimalt vedligehold. Anlægget befinder sig i et lukket kredsløb, hvormed du ikke skal vedligeholde det på samme måde som med dit olie-, gas- eller pille-fyr.

Det eneste dit jordvarmeanlæg kræver er en årlig servicering, hvor der laves eftersyn af filteret og pumpen renses.

Hos VS Automatic er vi KMO-certificeret af miljøstyrelsen, hvilket vil sige, at vi er godkendt til at servicere og arbejde med installationer, som indeholder kølemiddel på over 2,5 kg.

Er det tid til den årlige servicering af dit jordvarmeanlæg? Eller har du brug for rådgivning? Så kontakt os på:

☎️ (+45) 75 64 18 99

og bliv klogere på jordvarme. 

Vælg KMO certificeret installatør bliv klogere på jordvarme

Anbefalede indlæg

Fordi du læste indlægget, tror vi at du kan lide disse indlæg.