Hvad leder du efter?

Kategorier

Vælg præcis hvilken kategori du vil læse om herunder.

Få el nyheder

Hold dig opdateret omkring udviklingen inden for elbranchen.

Seneste indlæg

Brug for hjælp?

Hvis du har spørgsmål til indlægget eller bare har spørgsmål omkring el, så hjælper vi gerne.

Så meget støjer en varmepumpe

Sidst redigeret: 10. januar 2024 / Skrevet af: Kristian Juul

En varmepumpe er på mange måder en god varmeløsning til de fleste boligtyper – hvad enten det er en luft til luft- eller en luft til vand-varmepumpe. Det er en løsning, der er både billig og bæredygtig sammenlignet med diverse fyr og andre elektriske løsninger. Alligevel er der måske især én ting, der holder dig tilbage: Du har hørt, at varmepumpen larmer.

Men hvor meget støjer en varmepumpe egentlig? Du kan tage på besøg hos naboen eller en ven med en varmepumpe og selv få øre for sagen. Eller du kan læse det her indlæg og få en fornemmelse af, hvad en varmepumpe betyder for støjniveauet i dit hjem. Du får også tips til, hvordan du kan sørge for, at din varmepumpe larmer mindst muligt.

Indedel eller udedel – hvor kommer støjen fra?

Varmepumpen udsender støj, når den arbejder og sørger for enten varme eller køling. Det er primært kompressoren og ventilatoren, der får den til at støje.

Det er forskelligt fra varmepumpe til varmepumpe, hvor kompressoren og ventilatoren er placeret, men det er ofte i udedelen, og derfor er udedelen den mest støjende del af varmepumpen.

Indedelen støjer mindre, uanset om der er tale om en luft til luft-varmepumpe eller en luft til vand-varmepumpe. Indedelen af en luft til luft-varmepumpe støjer mindre end indedelen til en luft til vand-varmepumpe.

Samtidig er luft til vand-indedelen typisk placeret i et afsides rum, mens luft til luft-indedelen placeres i et centralt rum.

Det varierer fra model til model, hvor meget en varmepumpe larmer. Her er to eksempler på støjniveauet på en luft til luft- og en luft til vand-varmepumpe:

panasonic-varmepumpe-HZ35WKE m. wifi

Panasonic HZ35WKE (luft til luft)

Indedel
Varme (høj/lav/støjsvag): 45/25/18 dB

Køling (høj/lav/støjsvag): 44/28/20 dB

Udedel
Varme (høj/lav): 50/47 dB

Køling (høj/lav): 48/45 dB

Panasonic all in one J-gen 9kw

Panasonic All in one J-gen (luft til vand)

Indedel
Varme: 28 dB

Køling: 28 dB

Udedel
Varme (høj/lav): 64/55 dB

Køling (høj): 64 dB

Tallene viser lydtrykket i ca. 1 meters afstand fra varmepumpen ved høj styrke, lav styrke og i støjsvag tilstand.

Forskellen på lydeffekt og lydtryk

Når det handler om en varmepumpes støjniveau, skelner man mellem lydeffekt og lydtryk, og begge dele måles i decibel (dB). Decibel er en logaritmisk skala, hvilket betyder at en stigning på 10 dB vil opleves som en fordobling af lydstyrken.

Lydeffektniveauet er den lydenergi, som varmepumpen udsender.

Lydtryksniveauet er den lyd, som øret opfanger. Det lydtryksniveau, vi hører, afhænger både af vores afstand til varmepumpen og af dens omgivelser.

Når du sammenligner varmepumpers støjniveau, skal du derfor være opmærksom på, at det angivne lydtryksniveau gælder for en vis afstand til varmepumpen og i et bestemt miljø.

Sammenlign varmepumpestøj med hverdagslyde

Så meget støjer en luft til luft-varmepumpes indedel sammenlignet med andre lyde, du kender fra hjemmet:

Så meget larmer en luft til luft-varmepumpes udedel sammenlignet med andre udendørslyde, du kender:

Regler for støj fra varmepumper

Der findes ikke generelle landsdækkende regler for, hvor meget vi må støje på vores grund, men nogle kommuner har vedtaget lokale regler og kan give påbud på baggrund af dem. De bliver ofte fastsat på baggrund af Miljøstyrelsens vejledende støjgrænser, som du kan se her:

Vigtigt: Støjgrænserne gælder lydtrykket på din nabos grund

Producentens angivne støjniveauer på varmepumperne i eksemplet ovenfor er måske nok højere end støjgrænserne i skemaet, men de angiver også lydtrykket i 1 meters afstand til varmepumpen. Støjgrænserne i skemaet bestemmer, hvor meget støj, du må lave på din nabos grund.

Medmindre der er nøjagtig én meter mellem der, hvor du overvejer at placere din varmepumpe, og skellet til din nabo, så vil lydtrykket hos naboen være lavere end den værdi, varmepumpen er angivet til at støje – og du kan formentlig roligt sætte en af ovenstående varmepumper op på din grund uden at bryde nogen regler.

Desuden har varmepumpens placering og omgivelser også en betydning for, hvor meget den støjer.

Test en varmepumpe digitalt

Energistyrelsen har lavet en beregner, som du kan bruge til at finde ud af, hvor meget en bestemt varmepumpe vil støje på netop din grund.

For at lave beregningerne skal du bruge varmepumpens maksimale lydeffektniveau, som du kan få oplyst af leverandøren eller slå op på en hjemmeside, som Energistyrelsen linker til.

Find beregneren her: Støjberegner for varmepumper og tryk på ”Se hvordan du undgår støjproblemer”.

Professionelle varmepumpeforhandlere og montører kan også vejlede dig i at finde den rette varmepumpe og finde ud af, hvordan den bedst placeres hos dig for at minimere støjgener.

Minimér støjen med den rigtige placering

Her er vores bedste tips til den mest optimale placering af varmepumpen.

En velfungerende varmepumpe støjer mindst

Varmepumpen støjer som sagt mest, når den arbejder – så hvis den arbejder mere end nødvendigt, støjer den også mere end nødvendigt.

Det kan den let komme til, hvis ikke den er dimensioneret korrekt til den bygning, som den skal forsyne.

Hvis varmepumpen er for stor, vil den oftere starte og stoppe, hvilket kan virke forstyrrende. Omvendt vil en for lille varmepumpe køre på højtryk og i længere tid end nødvendigt, hvilket betyder mere og længerevarende støj.

Læs mere her: Vigtigheden af varmepumpens størrelse.

Det er også derfor, det er vigtigt at få lavet det årlige serviceeftersyn af varmepumpen. Med et par professionelle øjne på varmepumpen en gang om året er du sikker på, at varmepumpen kører optimalt og desuden får den længst mulige levetid.

Læs mere om serviceeftersyn på varmepumper her.

Kilder: Bolius, Energistyrelsen

FAQ

Ofte stillede spørgsmål og svar om varmepumpestøj

Støjen fra en luft til luft varmepumpes indedel er på 18dB når den er superlav, 25dB når den er lav og 45dB når den er høj. Udedelens lydtryksniveau er på 45dB når den er lav og 50dB når den er høj.

Nej, det skal den ikke. Kommunen bliver kun involveret, hvis andre mennesker, f.eks. dine naboer, klager over støjgener fra din varmepumpe. Derfor kan det betale sig at overveje, hvor og hvordan du placerer din varmepumpe, så du minimerer støjen.

Vi har formuleret 8 råd til hvordan du kan minimere støjen fra din varmepumpe.

  1.  Montér udedelen på terræn i stedet for at hænge den op.
  2.  Placér udedelen i god afstand til dine og naboens vinduer og opholdsrum.
  3.  Placér varmepumpen på et tungt underlag.
  4.  Placér evt. varmepumpen hvor der er et skur eller et udhus imellem den og skellet til din nabo.
  5.  Hvis din varmepumpe skal hænge et sted, så sørg for at konstruktionen kan holde til det.
  6.  Køb evt. gummifødder eller et stativ til varmepumpen.
  7.  Investér i én eller flere støjskærme.
  8.  Sørg for at der er bløde omgivelser omkring varmepumpen, som ikke vil reflektere lyden.

Bonustip: Kontakt altid en autoriseret montør til at montere din varmepumpe.

Den måske mest effektive løsning vil være at tage en snak over hækken med din nabo. Måske er vedkommende slet ikke klar over, at der er et problem. Hvis I ikke kan løse det sammen, og der opstår en kontrovers, kan du vælge at kontakte din kommune. Kommunen vil foretage støjmålinger for at finde varmepumpens støjniveau, og herefter vil de komme med forslag til hvordan støjen kan minimeres, f.eks. med en ny placering eller støjskærme.

Miljøstyrelsen har fastsat nogle vejledende støjgrænser, men det kan variere fra kommune til kommune, hvilke specifikke regler der er gældende.

I tæt lavt boligområde (parcelhuse, rækkehuse mv.) må du i hverdagene mellem kl. 7 og 18 støje med max. 45dB, og 40dB mellem kl. 18 og 22. Alle dage gælder det, at du max. må støje med 35dB mellem kl. 22 og 7 i sommerhusområder, tætte lave boligområder, og 40dB i etageboliger, blandede boliger, erhverv og på åbent land (enkeltliggende huse). Se om din varmepumpe overskrider støjgrænserne her.

På vores varer har du 2 års reklamationsret i henhold til Købeloven. Hvis støjgenerne skyldes fejl i varmepumpen, kan du kontakte VS Automatic A/S inden retten bortfalder.

Hvis varen ikke er fejlbehæftet, men du ønsker at klage, kan du kontakte Center for Klageløsning via Klageportalen for Nævnenes Hus.

Kasper

Afdelingsleder

“Jeg går altid efter den bedste løsning for mine kunder.”

Kasper kontakt

Hjælp til valg af varmepumpe?

Jeg hjælper gerne med rådgivning!

    Anbefalede indlæg

    Fordi du læste indlægget, tror vi at du kan lide disse indlæg.