Hvad leder du efter?

Kategorier

Vælg præcis hvilken kategori du vil læse om herunder.

Få el nyheder

Hold dig opdateret omkring udviklingen inden for elbranchen.

Seneste indlæg

Brug for hjælp?

Hvis du har spørgsmål til indlægget eller bare har spørgsmål omkring el, så hjælper vi gerne.

El-regler

Sidst redigeret: 12. maj 2023 / Skrevet af: Kristian Juul

El-tavlen – fakta og nyttig viden

El-tavlen, gruppetavle, styretavle eller fordelingstavle – kært barn har mange navne. Her forklarer vi lidt om hvad en el-tavle er, dens funktion og hvilke lovregler, man skal følge.

El-tavlens funktioner

En el-tavle er den tavle, der modtager strømmen fra elnettet, som herefter fordeles rundt i ejendommen. I tavlen er der monteret sikringer og en fejlstrømsafbryder, der både beskytter dig og din elinstallation. Tidligere hed fejlstrømsafbryderen HPFI relæ, men har skiftet navn til RCD, som betyder Residual Current Device. Du kan læse mere om RCD længere ned i afsnittet.

Der findes forskellige typer af eltavler, herunder boligtavle, fordelingstavle og styretavle alt efter, om din eltavle skal bruges i privaten eller i industrien.

På vores eget værksted laver vores dygtige autoriserede elektrikere eltavler netop til dit behov – også til dit maskin- eller produktionsanlæg.

Keramiske sikringer

I el-tavlen sidder der sikringer, som beskytter dine installationer mod overbelastning og sørger for, at du undgår stød. En overbelastning kan skyldes en fejl i et af dine el-apparater (fejlstrøm) eller hvis der er for mange energikrævende apparater tilsluttet på samme tid.

I ældre el-tavler sidder der ofte keramiske sikringer, som har en lille farvet metalplade i bunden, fx grøn eller rød:

sikring keramisk
keramisk sikring
en keramisk sikring

Sikringerne har forskellige farver, alt efter hvor stor sikringen er. Sikringer findes fra 2 til 80
Ampere. Når sikringen ”springer” vil metalstykket falde af:

sprunget sikring

Automatsikringer

Automatsikringer ser anderledes ud end føromtalte keramiske sikringer. Det er en række små vippeknapper:

Hvis strømmen er slukket, er vippekontakten faldet ned. Du tænder for strømmen igen ved at slå kontakten op igen. Automatsikringer skal således ikke udskiftes, men

Hvis automatsikringen slår fra igen og igen, skal du undersøge, hvilket apparat, der er i stykker. Sluk alle apparater, der sidder på den samme gruppe, som sikringen dækker. Slå automatsikringen til igen. Herefter tænder du apparaterne igen, ét ad gangen. Når automatsikringen slår fra igen, ved du, hvilket apparat, der er i stykker. Sluk dette apparat. Tænd sikringen igen og strømmen kommer tilbage. Hvis sikringen stadig slår fra, skal du kontakte en el-installatør, da det fx kan være en stikledningsfejl eller en fejl i installationen.

automatisk sikring

Placering, flytning og udskiftning

3 huskeregler:

  • Eltavlen skal være lettilgængelig og må derfor ikke sidde bagerst i et skab, så der kan placeres ting foran
  • Du må ikke selv skifte eltavlen, kun sikringer og teste relæet. Alt andet skal udføres af en autoriseret el-installatør.
  • Du må gerne flytte en eksisterende eltavle, dog vil det betragtes som en ny installation og skal derfor leve op til nuværende regler.

Kilde: www.lavprisel.dk

Krav om afstand

Den 1. juli 2019 trådte nye el-regler i kraft. Vedrørende el-tavler er der krav om, at der skal være 1 meter til væggen overfor, fra det område på tavlen, der stikker længst ud. Hvis tavlen er bredere end 1 meter eller højere end 1 meter, gælder afstandskravet. Det vil også gælde, hvis du har mere end 1 tavle, f.eks. hvis du har 2 ovenpå hinanden, så den bliver højere end 1 meter i alt.

El-tavler må ikke placeres i garderobe- og opbevaringsskabe, da el-tavler skal være tilgængelige. Men de må gerne anbringes i et teknikskab, hvis der er plads. Ofte er der placeret varmerør, en vandvarmer eller lignende samme sted, hvilket kan gøre, at el-tavlen bliver utilgængelig for betjening, inspektion og vedligeholdelse.

HPFI relæ

HPFI har skiftet navn til RCD (Residual Current Device). Det er stadig en fejlstrømsafbryder, som beskytter dig mod stød, hvis der skulle ske fejl i installationen.

Det er nu et lovkrav, at der i alle nye installationer monteres 2 stk. RCD for at sikre, at der sker en fordeling på flere strømkredse i tilfælde af fejlstrøm. Det vil sige, at der vil være strøm i dele af huset, selvom den ene RCD falder ud på en fejl.

Hvis du laver en ny installation eller erstatter den gamle tavle, skal man have 2 stk. RCD.

Hvis du flytter din tavle, skal den følge de nye regler om, at den skal have transientbeskyttelse og 2 stk. RCD.

Sikkerhedsstyrelsen anbefaler, at man minimum 2 gange årligt tester RCD anlægget, for at sikre, at det virker korrekt. Er RCD anlægget mere end 10 år gammelt, anbefaler Sikkerhedsstyrelsen, at man får en el-installatør til at måle relæet igennem. Du kan her læse mere om, hvordan du tester dit relæ her.

Transientbeskyttelse

Transientbeskyttelse er en komponent, der fungerer som en ventil, der leder overspænding ud gennem jordforbindelse og ned i jorden. En transient er en kortvarig overspænding i installationen. Overspænding kan f.eks. forekomme i forbindelse med arbejde på elnettet eller ved lynnedslag, hvilket kan have store konsekvenser for dig og dine elinstallationer. Med transientbeskyttelse minimerer du følgeskaderne, samtidig med at du øger sikkerheden mod overspændingsskader på din elinstallation og resten af boligens elektronik.

Transientbeskyttelse er lovpligtig følgende steder, hvor:

  • Menneskeliv er i fare, fx sygehuse
  • Offentlige serviceydelser, fx kommunebygninger, skoler, museer m.m.
  • Kommercielle eller industrielle aktiviteter, fx butikker og firmakontorer
  • Et stort antal personer til stede, fx festivals, fodboldstations m.m.

Lav en risikovurdering og dermed fastslå behovet for, om der er krav om overspændingsbeskyttelse. Lav en beregning / dokumentere.

Er det lovpligtig i enfamilieshuse? Nej. Men hvis værdien af installation og de tilsluttede brugsgenstande overstiger fem gange den værdi, det koster at installere transientbeskyttelse, er der krav om at installere det.

Vi anbefaler, at der installeres transientbeskyttelse i alle boliger, da vi vurderer, at de fleste har installation og brugsgenstande for mere end fem gange prisen for transientbeskyttelse.

Når det kommer til forsikringsdækningen, har det stor betydning, at du har transientbeskyttelse. De fleste forsikringer dækker for skade på selve måleren, men de resterende overspændingsskader står for egen regning. Forhør dig altid hos dit forsikringsselskab om, hvordan  du er dækket ind, hvis uheldet er ude.

VS Automatic står klar til at rådgive dig og svare på spørgsmål. Du kan booke en tid på hjemmesiden eller give et kald på ”75 64 18 99

Anbefalede indlæg

Fordi du læste indlægget, tror vi at du kan lide disse indlæg.