Hvad leder du efter?

Kategorier

Vælg præcis hvilken kategori du vil læse om herunder.

Få el nyheder

Hold dig opdateret omkring udviklingen inden for elbranchen.

Seneste indlæg

Brug for hjælp?

Hvis du har spørgsmål til indlægget eller bare har spørgsmål omkring el, så hjælper vi gerne.

Vinduer, margarine og flødeis: VS Automatic programmerer løsninger til produktionsvirksomheder i hele verden

Sidst redigeret: 20. februar 2024 / Skrevet af: Kristian Juul

Du har garanteret set vores røde firmabiler, der kører rundt her i det østjyske. I hvert fald hvis du bor eller opholder dig i nærheden af Horsens. Men vidste du, at VS Automatic også har kunder på den anden side af jorden? Vi har nemlig en stor automationsafdeling, som i samarbejde med danske maskinbyggere leverer automatiserede løsninger til produktionsvirksomheder i hele verden.

I VS Automatic har vi mere end 50 års erfaring med elinstallationer. Men da virksomhedens Horsens-afdeling åbnede i 1997, var det primære fokus at løse automationsopgaver for både lokale og udenlandske virksomheder.

I dag er der hele 26 medarbejdere i automation og automatik, og lige nu har de projekter i gang i lande som England, Jamaica og Algeriet.

En stor del af projekterne består i at programmere produktionslinjer til industrien. Engang imellem skal anlægget programmeres fra bunden, men oftest skal et eksisterende anlæg optimeres eller udvides.

”I Danmark er vi gode til at lave maskinanlæg, der er specialkonstrueret til kundens behov,” siger VS Automatics direktør Torben Steffensen. ”Derfor kan vi løse mange opgaver for kunder, der har brug for helt specifikke funktioner og processer til deres maskiner – både herhjemme og uden for landets grænser.”

Samarbejder med maskinbyggere

Når VS Automatic laver automationsprojekter til virksomheder i udlandet, gør vi det oftest i samarbejde med en hovedleverandør. Hovedleverandøren står for at bygge maskinerne, mens VS Automatic programmerer softwaren bag.

En af dem, vi arbejder sammen med, er AM Tooling, som har hjemme i Odense. Det er en værktøjsfabrik og maskinbygger, der laver værktøj og bygger maskiner til forskellige industrier.

Sammen med AM Tooling har vi blandt andet været i Chile og levere et maskinanlæg til produktion af kølecontainere. Vi har også flere projekter i Tyskland, hvor vi leverer anlæg, der kan lave komponenter til elbiler.

Samarbejdet har varet i mere end et årti og fungerer godt, fordi vi hver især gør det, vi er gode til. Det pointerer Torben Viby, der er direktør i AM Tooling.

”Styrken ved samarbejdet er jo, at VS Automatic er eksperter i at programmere, og vi er eksperter i at bygge maskinerne,” siger Torben Viby. ”Det betyder også, at AM Tooling kan få en stor kapacitet indenfor automation i de perioder, hvor vi har brug for det. Alternativt skulle vi have vores egen afdeling, men så mener vi, at det er bedre at købe det af VS Automatic, fordi de er eksperterne.”

Også hos VS Automatic er der stor tilfredshed om samarbejdet.

”Det er nogle spændende maskiner, vi laver sammen. Vi har det også godt sammen og går godt i spænd, ” fortæller projektleder og programmør i VS Automatic, Tomas Buch Thomsen.

Et udpluk af de lande, hvor VS Automatic har programmeret maskinanlæg.

Fra ordre til udførsel

Når der lander et projekt på Tomas Buch Thomsens skrivebord i Horsens, er det typisk programmørernes opgave at analysere det eksisterende anlæg og programmere de løsninger, som implementerer de efterspurgte udvidelser eller forbedringer. Projektlederen står for at udarbejde de eldiagramtegninger, som elektrikerne på VS Automatics værksted bagefter bygger eltavlerne, der styrer anlægget, ud fra.

Sammen med tegningerne, der præcist viser, hvordan eltavlen skal bygges op, får de en komplet liste med de komponenter, der skal bruges. Komponenterne er alle sammen nummererede og mærkede, så tavlebyggerne kan navigere i de mange siders vejledning.

Det fortæller Rene Langballe Mejer, som er elektriker i automatikafdelingen i VS Automatic. Når tavlen er bygget færdig, bliver den testet grundigt igennem.

Først med en kontinuitetstest for at sikre, at kravene til jord bliver opfyldt i alle forbindelser på tavlen. En isolationstest sikrer derefter, at alle ledninger er tilstrækkeligt isolerede, både ved 500 V og 1000 V.

”Til sidst laver vi en funktionstest, hvor vi sætter spænding på tavlen,” forklarer Rene Langballe Mejer. ”Vi tester én forbindelse ad gangen, og så kan vi se, om de alle sammen er som på tegningen. Vi tester meget grundig. Hvis slutkunden ringer, når anlægget er færdigt, og der er noget galt, så skal vi kunne være 99 % sikre på, at det ikke er på grund af en fejl på tavlen.”

Elektriker Rene Langballe Mejer bygger de eltavler, som styrer slutkundens maskinanlæg.

Når tavlerne er færdige bliver de fragtet til de danske maskinbyggere eller direkte ud til slutkunden.

Elektriker Rene Langballe Mejer bygger de eltavler, som styrer slutkundens maskinanlæg.

Når tavlerne er færdige bliver de fragtet til de danske maskinbyggere eller direkte ud til slutkunden.

Rene Langballe Mejer har selv været med til at køre anlæg ind i blandt andet Polen, Tyskland og England.

”Det fedeste er, når man kan se det starte her på værkstedet og så se det køre i sidste ende ude hos slutkunden,” siger han. ”Og så er det fedt at lave noget, som aldrig er lavet før. Vi laver specialmaskiner, og det med at være med til at udvikle noget nyt er en udfordring, der gør det sjovt.”

VS Automatic rejser med

Når anlægget skal implementeres hos slutkunden, er der ofte en programmør fra VS Automatic med.

Sådan en rejse var Christian Mikkelsen på i efteråret 2023, hvor han var i Jamaica. Opgaven i Jamaica var at udvide et anlæg til margarineproduktion, som Christian Mikkelsen har programmeret løsninger til gennem de sidste 20 år. Projektets hovedleverandør er virksomheden FH Scandinox, der projekterer og bygger procesanlæg og maskiner til en lang række brancher indenfor produktionsindustrien.

”Det er en proces at sætte det i gang,” fortæller han. ”Vi laver IO-test, tør-test, våd-test og test af produktionen, og så oplærer vi de lokale, som skal betjene anlægget.”

Efter indkørslen superviserer VS Automatic anlægget hjemme fra kontoret i Horsens.

”Lige når man kommer hjem, er der meget gang i kommunikationen”, siger Christian Mikkelsen. ”Ofte er det, hvis de har spørgsmål, som skal afklares, men der kan også være mindre fejl, som man selv er skyld i, og som skal udbedres.”

Når Christian Mikkelsen sidder i Danmark, kan han styre systemet i Jamaica over nettet og på den måde løse de fleste problemstillinger i forbindelse med programmeringen fra kontoret i Horsens.

”Tidsforskellen kan nogle gange være en udfordring. Hvis der skal en tolk indover kræver det også lidt ekstra. Men den fysiske afstand er ikke et problem i sig selv. Man skal bare sikre, at ingen står med hovedet i maskinen, inden man begynder at gøre noget med den hjemmefra,” siger han med et smil.

Flere robotter og billedregistrering i kikkerten

Spørger man Tomas Buch Thomsen, projektleder hos VS Automatic, så byder fremtiden formentlig på flere robotter i automationsbranchen.

”De har været der længe, men vores kunder efterspørger dem, og der kommer flere,” siger han. ”De er kommet ned i pris, så de er billigere at tage ind og stille op end en person, som skal have sygedage, pension og så videre.”

Samtidig er robotterne med til at gøre produktionen hurtigere og mere effektiv.

Derudover betyder flere krav til kontrol også, at billedregistrering og datasporing kommer til at spille en større rolle i projekterne. Med større og mere detaljeret viden om hele produktionslinjen kan virksomhederne i højere grad holde øje med fejl i driften eller på emner. Når de ved, præcist hvor fejlen opstår, kan den hurtigere udbedres.

”Virksomheden kan slippe for produktionsstop og kan dermed producere mere, når de ved mere om deres anlæg,” siger Tomas Buch Thomsen.

Læs mere om vores arbejde med automation og programmering her: Industriautomation.

Anbefalede indlæg

Fordi du læste indlægget, tror vi at du kan lide disse indlæg.