Hvor stor en del af vores samlede forbrug kommer fra bæredygtige energikilder? Og hvad kan du som forbruger gøre for at støtte den grønne omstilling i dit valg af el-leverandør? Det er nogle af de spørgsmål, vi dykker ned i her.
Siden 2010 er CO2-indholdet i det danske elforbrug faldet med 71 %. Vi har satset på vedvarende energi og skåret ned på kul, olie og gas, og i 2022 kom 70 % af danskernes strøm fra enten vindenergi, bæredygtig biomasse eller solenergi.
Men kan jeg som forbruger tage et aktivt valg om, at mit strømforbrug – den strøm, der er i stikkontakten i mit hjem – skal komme fra en bæredygtig kilde?
Desværre ikke. I realiteten kommer din strøm nemlig samme sted fra, uanset hvilken el-leverandør den kommer fra.
Alligevel står el-leverandørerne i kø for at markere sig som et bæredygtigt valg – og du kan også godt støtte den grønne omstilling med dit valg af leverandør.
Sådan bliver strømmen i Danmark produceret
Det danske strømforbrug er højt og vil formentlig blive endnu højere i fremtiden, fordi fremtidens teknologiske løsninger ofte baseres på el. Det gør de, fordi det er muligt at producere el med vedvarende energikilder. Men indtil vi kan producere lige så meget strøm fra bæredygtige energikilder, som vi skal bruge, er vi nødt til stadig at bruge fossile energikilder.
I perioder med vindstille vejr kan vi ikke selv producere strøm nok til forbruget inden for landets grænser, og derfor importerer vi strøm fra bl.a. Norge, Sverige og Tyskland.
I diagrammet til højre kan du se, hvordan danskernes samlede strømforbrug i 2022 blev produceret:
Hvem leverer min strøm?
Her i Norden sælger el-producenterne deres produktion til el-leverandører på tværs af landegrænser via en børs, der hedder Nord Pool Spot. Derefter sælger el-leverandørerne strømmen videre til forbrugere og virksomheder.
Prisen for strømmen bliver fastsat hver time døgnet rundt, fordi udbuddet og efterspørgslen også hele tiden ændrer sig.
Det skyldes både vejret, der bl.a. har stor indflydelse på produktionen af vindenergi, det skyldes forbruget, der ændrer sig gennem døgnet, og det skyldes forskellige afgifter og tilskud, der fastsættes fra politisk hold.
Det betyder dog ikke, at leverandørerne så kan vælge, hvilke producenter de vil købe strømmen fra, og dermed sælge dig strøm fra udvalgte energikilder.
Al den producerede strøm bliver nemlig ”blandet sammen” på det elektriske netværk, og alle leverandørerne kan derfor i praksis tilbyde den samme strøm til forbrugeren.
Hvordan kan jeg støtte den grønne omstilling med mit valg af el-leverandør?
I Danmark kan du som forbruger altså ikke købe strøm, der kommer udelukkende fra vedvarende energikilder. Alligevel kan el-leverandørerne være mere eller mindre aktive for at fremme den grønne omstilling, og du kan vælge leverandør ud fra det, hvis det betyder noget for dig.
For at gøre det nemmere for forbrugeren at vælge el-leverandør med omtanke for klimaet, har Forbrugerombudsmanden lavet en mærkningsordning. Med den kan et el-produkt hos en leverandør være mærket med et eller to grønne blade.
Pas på klimaet med dit strømforbrug
Du kan også gøre to andre ret håndgribelige ting for at passe på klimaet med dit strømforbrug:
1. Spar på strømmen.
Det er umuligt at producere og levere strøm til forbrugerne uden at påvirke klimaet negativt på den ene eller anden måde. Så selvom en del af strømmen kommer fra vedvarende energikilder, kan du passe på klimaet ved at mindske dit strømforbrug.
2. Brug strøm på de rigtige tidspunkter.
Miljøbelastningen af dit el-forbrug kan blive mindre, hvis du sørger for primært at bruge strøm, når den kommer fra vedvarende energikilder. Hvornår den gør det, kan du holde øje med her: Electricity Maps.
Få overblik over el-leverandører i Danmark
Her er to hjemmesider, som kan hjælpe dig med at danne overblik over elmarkedet i Danmark og med at finde den bedste løsning til dig, uanset om du går efter den billigste eller grønneste løsning.
Elpris.dk
På elpris.dk kan du indtaste dit postnummer og størrelsen på din bolig og derefter se, hvilke el-selskaber du kan vælge imellem. Du får overblik over leverandørernes forskellige produkttyper, og om de er mærket med de to grønne blade. Du kan også skifte el-leverandør gennem denne hjemmeside, som drives af Forsyningstilsynet. Find den her: Elpris.dk.
Elberegner.dk
På elberegner.dk kan du også indtaste oplysninger om din bolig og få et overblik over mulige el-leverandører, produkttyper, de grønne blade mv. Hjemmesiden har også en funktion, hvor du kan vælge forskellige kriterier og få vist leverandører, der opfylder dem. Find den her: Elberegner.dk.
Bliv din egen el-leverandør med solceller
Du kan også producere din egen strøm fra en bæredygtig energikilde ved at investere i solceller. Det er både relevant for private og virksomheder, der i dagstimerne vil være i stand til at dække i noget af eller hele sit strømforbrug med solceller på taget eller i baghaven.
Læs mere om, hvordan solceller virker, og hvad du kan overveje, inden du køber dem her: Alt du skal vide om solceller.
Vores eksperter i solcelleafdelingen er naturligvis også klar til at hjælpe dig på vej, hvis du har spørgsmål eller ønsker et tilbud på solceller. Kontakt os telefonisk på +45 7564 1899 eller gennem vores kontaktformular.
Kilder: Elpris.dk, elberegner.dk, Bolius, Green Power Denmark, Forbrugerombudsmanden, Rådet for Grøn Omstilling.