Content protected by Whocopied.me
vs automatic kompetencer

Hvad leder du efter?

Kategorier

Vælg præcis hvilken kategori du vil læse om herunder.

Få el nyheder

Hold dig opdateret omkring udviklingen inden for elbranchen.

Seneste indlæg

Brug for hjælp?

Hvis du har spørgsmål til indlægget eller bare har spørgsmål omkring el, så hjælper vi gerne.

Ventilation reducerer radon i indeklimaet

Sidst redigeret: 9. juni 2023 / Skrevet af: VS Automatic

Hvorfor er det, at god ventilation er SÅ vigtig for dig og din bolig? Det får du svaret på i dette indlæg. God ventilation har nemlig stor betydning for dit og boligens helbred. Med en simpel ventilationsløsning kan du få et bedre indeklima og reducere Radon – uden at det koster en formue.

Du lærte sikkert fra barnsben af, hvor vigtigt det er at lufte ud! Og du er nok ikke i tvivl om, at det har betydning for dit velbefindende, at den gamle luft dagligt bliver udskiftet med ny frisk luft.
Til trods for det er der stadig mange, der kæmper med et dårligt indeklima og fugtskader i boligen. For det er bare ikke altid, at udluftning ligger som en fast vane i en travl hverdag – og andre gange, er den naturlige udluftning simpelthen bare ikke nok!

De klassiske problemer med dårlig ventilation i hjemmet, kommer sig til udtryk ved bl.a. kondens på vinduer og døre, fugt i kælderen – som forårsager kælderlugt, samt forhøjet niveau af Radon i hjemmet. Sidstnævnte kan du læse mere om længere nede i indlægget.

Når vi taler om ventilation i boligen, kan vi nævne to forhold:

  • naturlig ventilation
  • mekanisk ventilation

Naturlig ventilation dækker over den ”gode gamle” udluftning – hvor der skabes gennemtræk i boligen ved at åbne vinduer og døre.
Den mekaniske ventilation omfatter eldreven ventilation, hvilket er en effektiv og sundhedsfremmende ventilationsløsning, som sker helt automatisk i din bolig.

De store fordele ved den mekaniske ventilation er, at der sker en konstant udskiftning af luften, hvilket sikre dig en langt bedre luftkvalitet og indeklima. Med den mekaniske løsning oplever du ikke træk og kulde eller tab af varme, som ved naturlig udluftning. Du kan derfor med fordel anvende en mekanisk ventilationsløsning til at forbedre dit indeklima.

Ventilationsanlæg reducerer Radon i din bolig

Bor du i et ældre byggeri, som er opført før 2010, kan der være risiko for, at din bolig ikke er sikret mod Radon. I 1995 blev der indført krav i Bygningsreglementet om sikring af Radon ved nybyggeri. Disse regler blev skærpet i 2010, hvor der kom yderligere tiltag – også kendt under betegnelsen BR10. Huse, der er bygget ud fra BR10, er derfor langt bedre sikret.

Men nok om reglementer og årstal, for hvad er Radon egentlig? Og hvilken indvirkning har det på os?

Hvad er Radon?

Radon er en ædelgas, som er et af grundstofferne i jorden. Det optræder derfor i forskellige mængder afhængig af område. Radon kan hverken ses, smages eller lugtes, og det er derfor ikke en påvirkning, som du umiddelbart vil registrere. 

Dog kan det have en sundhedsrisiko, ved for høj koncentration i boligen, da Radon påvirkningen kan øge risikoen for lungekræft. Sundhedsstyrelsen skriver bl.a., at Ifølge WHO er radon den næst vigtigste medvirkende årsag til lungekræft, efter aktiv rygning.

En god og jævnlig udluftning kombineret med et ventilationsanlæg kan være én af mulighederne, for at reducere Radon i din bolig.

Undersøg Radon-niveauet i dit område på DinGeo.dk. 

Videncentret Bolius har udarbejdet en video med professor, Torben Sigsgaard fra Aarhus Universitet, som forklarer om sundhedsfaren ved Radon, og hvad det præcist er.

Mitsubishi ventilation – simpel og effektiv løsning

På øverste billede i dette indlæg finder du vores Mitsubishi ventilationsanlæg. En enkel og effektiv ventilationsløsning der:

✅ forbedrer dit indeklima

✅ reducerer Radon-niveauet

✅ ikke skaber træk

✅ fjerner kondens og fugt i boligen.

Ventilationsanlægget fra Mitsubishi er nemt at montere og installere, da det kan monteres på alle væg-overfalder og både kan vende vandret og lodret. Anlægget er uden rørføring og monteres direkte gennem ydermuren, hvilket giver dig gode og fleksible placeringsmuligheder.

Anlægget fungerer ved, at den ene yderdel (se billedet) suger frisk udeluft ind, mens den anden del udsuger den gamle luft fra boligen. På den måde opnår du en konstant udskiftning af luften.

Løsningen er ligeledes energibesparende, da omkostningerne til varme reduceres. Anlægget genanvender nemlig op til 80% af varmen i luften (som den suger ud af boligen) til at opvarme den nye friske luft. Du minimerer derfor udgifterne i forbindelse med opvarmning eller nedkøling af boligen.

Og hvad angår vedligehold, er der ikke meget at skrive på to-do listen, for det eneste du skal foretage dig er at støvsuge filtrene ved behov.

Du finder mere information om vores Mitsubishi ventilation her.

Udedel ventilation i boligen

Udedelen af Mitsubishi ventilationsanlægget – her placeret under en kælderskakt. 

Få frisk ventilations rådgivning

Vi forhandler flere forskellige ventilationsløsninger alt afhængig af, hvad dit behov er.

Vi står for alt fra rådgivning til levering og montering – hvad enten det drejer sig om ventilation til hjemmet eller på arbejdspladsen.

Kontakt din lokale elektriker på

☎️ (+45) 75 64 18 99

Anbefalede indlæg

Fordi du læste indlægget, tror vi at du kan lide disse indlæg.