Hvad leder du efter?

Kategorier

Vælg præcis hvilken kategori du vil læse om herunder.

Få el nyheder

Hold dig opdateret omkring udviklingen inden for elbranchen.

Seneste indlæg

Brug for hjælp?

Hvis du har spørgsmål til indlægget eller bare har spørgsmål omkring el, så hjælper vi gerne.

Sådan vælger du den rette lumen vs. watt

Sidst redigeret: 4. november 2022 / Skrevet af: Kristian Juul

orestil dig, at din elpære er sprunget og du skal ud og have fat i en ny. Vil det også være svært for dig at vide, hvilken du skal vælge? Og om du skal gå efter lumen vs. watt? – Så læs med her og få svaret.

Skift til LED-pære og spar penge

Ifølge Energistyrelsen findes der stadig glødepærer og halogenpærer i hvert 2.-3. hjem. Er du en af dem, som ikke har skiftet alle dine elpærer over til led-pærer, så kan du opnå en stor besparelse ved at gøre det med det samme.

Energistyrelsen har lavet en beregning på, at du vil kunne spare 850 kr. om året, når du udskifter 5 halogenpærer på 35 W med LED-pærer på 7 W.

Vælger du at skifte alle dine elpærer ud med LED-pærer, så er det godt at have kendskab til de forskellige symboler på emballagen til en LED-pære. Du kan se et eksempel her. 👉🏻

LED-pære emballage forklaring

Energimærket viser kvaliteten

Der findes et hav af LED-pærer og det kan være svært at vælge imellem dem. Her kommer Energimærket ind i billedet. Energimærket er nemlig ikke kun en indikator for energiforbruget eller energieffektiviteten. Det siger også noget om den overordnet kvalitet af LED-pæren.  En LED-pære med energimærket A er det bedste, hvorimod energimærket G er det dårligste. Det anbefales, at du vælger en LED-pære med et energimærke på eller over D.

Lumen vs Watt

På emballagen for en LED-pære kan du se, hvor mange lumen og watt LED-pæren har. De to værdier måler og viser noget forskelligt.

Førhen var det udelukkende muligt at vælge en elpære på baggrund af watt. Watt, forkortes som (W) og viser hvor meget energi LED-pæren forbruger. Watt viser en sammenhæng mellem energiforbruget og hvor effektiv LED-pæren er. 

Lumen, som forkortes som (lm), viser hvor kraftig en pære lyser. Lumen fungerer også som en måleenhed for lysstrøm. Energistyrelsen anbefaler, at du går efter lumen i stedet for watt, da det er nemmest at udvælge energisparende pærer (som fx. LED-pærer og sparepærer) efter det. Senere i blogindlægget, vil du kunne se hvor nemt, i en omregningstabel fra watt til lumen. 

Kelvin hjælper dig med farvetemperaturen

Det er også en god idé at kigge på LED-pærens farvetemperatur. Denne måles vha. en Kelvin værdi, som forkortes ”K”. Jo højere kelvin, jo koldere vil LED-pærens lys være. Skal du have en LED-pære, som giver en varm belysning til fx stuen, anbefales 2.700-3.000 K. Skal LED-pæren derimod være mere klar og minde om dagslys anbefales 3.500-4.000 K. – Det kunne fx være godt på badeværelset eller i køkkenet.

Ra-værdien (CRI) viser farvegengivelsen

Det anbefales, at du vælger en LED-pære med en Ra-værdi over 80. Ra-værdien viser hvor effektiv LED-pæren er til farvegengivelse. Er Ra-værdien ikke høj nok, kan det være svært at se farvegengivelserne korrekt. Står du fx og snitter grøntsager til en salat, men LED-pæren ikke har en høj Ra-værdi, kan det være svært at se den rigtige grønne farve på en agurk eller den røde farve på en peberfrugt. Synes du selv, at din LED-pære ikke har en god nok farvegengivelse, kan du med fordel vælge en Ra-værdi på 90.

Andre relevante symboler

På LED-pærens emballage kan du også se dens dimensioner og levetid. Levetiden måles i timer og det typiske forbrug pr. pære er 3 timer om dagen eller 1.000 timer om året. Køber du fx en LED-pære med 1.500 h, burde den holde i 1,5 år. Vælg derfor en LED-pære med den levetid, som du kan leve med og vil betale for.

Nogle LED-pærer har også mulighed for dæmpning, og det kan være en nødvendighed i nogle lyskilder. Det kan du også se på emballagen.

For at sikre, at LED-pæren fx passer til fatningen i din lampe, skal du have en bestemt størrelse sokkel, hvilket også kan ses på emballagen.

På emballage kan du se hvor mange gange LED-pæren kan tændes og slukkes i dens levetid. Det indikeres af tænd/sluk holdbarhed. 

Skift fra halogen- og glødepærer til LED-pærer

Står du og skal vælge en LED-pære i stedet for en halogen- eller glødepære, kan du vha. tabellen 👉🏻 finde den korrekte lumen.

Tabellen fungerer som en omregner fra watt til lumen.

Har du fx en halogenpære på 15 W, skal du vælge en sparepære eller LED-pære med 125-140 lm.

Har du derimod en glødepære på 100 W, anbefales du en sparepære eller LED-pære på 1.400-1.520 lm.

Watt til lumen tabel_halogen- og glødepærer til sparepærer og LED

Har du brug for professionel rådgivning? – Så er du mere end velkommen til at kontakte vores fagpersonale på ☎  +45 7564 1899

Anbefalede indlæg

Fordi du læste indlægget, tror vi at du kan lide disse indlæg.