Vi får tit spørgsmålet om, hvor meget el man egentlig selv må lave i hjemmet?! Og der er faktisk en del, som du selv kan og må lave på lovlig og sikker vis – hvis du blot har de gængse el-kundskaber.
Sikkerhedsstyrelsen fastsætter reglerne for, hvilket elarbejde du selv må give dig i kast med. Reglerne er lavet af hensyn til din og din boligs sikkerhed, da en forkert installation kan have fatale konsekvenser.
En tommelfingerregel lyder, at du må lave gør-det-selv elarbejde op til 250 volt, hvor du kan slukke for strømmen, inden arbejdet påbegyndes.
MEN der er også nogle gode huskeregler, som er nemme at bruge, når du skal vurdere, om du selv bør gå i gang med dit elprojekt eller ej.
Derfor får du her 5 huskeregler, så du ved, hvilket og hvor meget el, du selv må udføre.
5 simple huskeregler for hvor meget el du selv må lave
Første huskeregel knytter sig ikke så meget til mængden af gør-det-selv elarbejde, du må lave. Det er derimod en vigtig reminder, som, vi desværre oplever, indimellem bliver glemt i farten. Derfor…
Huskeregel #1: Husk ALTID at slukke for strømmen, inden du går i gang.
Dét gør du ude på dit Fejlstrømsrelæ (HPFI/RCD), som sidder i din eltavle. Tryk på ”Test” knappen på relæet, og strømmen vil blive afbrudt.
Huskeregel #2: Du må arbejde med dén el, som du kan se med det blotte øje.
Og
Huskeregel #3: Du må ikke lave noget el, som ikke var der i forvejen.
Eller som Sikkerhedsstyrelsen udtaler på deres hjemmeside: ”Enhver må arbejde med dét, der er synligt og tilgængeligt.”
Dvs. at du gerne må:
- udskifte en eksisterende afbryder, fatning, ledning, stikprop, stikkontakter mv.
- montere og hænge lamper op.
- trække forlængerledninger og kabler til eksisterende apparater.
Du må derfor gerne installere apparater i eksisterende udtag – så som at trække en ledning og opsætte en ny lampe, hvis der allerede er et lampeudtag. Eller udskifte en eksisterende stikkontakt.
Hvad du derimod ikke selv må give dig i kast med er at begynde og lave et nyt lampeudtag og arbejde med den bagvedliggende faste elinstallation. Du må fx heller ikke flytte en eksisterende stikkontakt til et andet sted, da det betegnes som en ny installation.
Huskeregel #4: Hvis du kan installere apparatet direkte via en eksisterende stikprop til en eksisterende stikkontakt, må du gerne selv tilslutte det.
Når det kommer til udskiftning af hårde hvidevare som fx køleskab, ovn, emhætte, komfur etc. er det godt at have ovenstående huskeregel i baghovedet.
Drejer det sig om udskiftning af din opvaskemaskine eller vaskemaskine, skal du ligeledes være opmærksom på, at maskinen har en stophane, hvor du kan afbryde vandtilførelsen under installationen.
Hvis det er nødvendigt at lave om på den eksisterende faste installation, fx hvis maskinen ikke er tilsluttet en stikprop og dermed skal have en fast tilslutning, skal en autoriseret installatør udføre arbejdet.
Du kan altid huske på, at en fast installation er en installation, som du ikke kan tage med dig ved fx en flytning. Den er ikke flytbar. Du må derfor heller ikke selv udskifte fx dit Fejlstrømsrelæ (HPFI/RCD), da det er en fast installation i din eltavle.
En sidste god og afsluttende huskeregel er:
Huskeregel #5: Hvis du skal bruge værktøj for at installere dit elapparat, er det i stedet en autoriseret installatør, som skal udføre arbejdet.
Så er der vist ikke andet at sige end rigtig god arbejdslyst!
Har du brug for hjælp og vejledning af en autoriseret installatør?
Så er du altid velkommen til at kontakte os.
VS Automatic
(+45) 75 64 18 99