Content protected by Whocopied.me

Hvad leder du efter?

Kategorier

Vælg præcis hvilken kategori du vil læse om herunder.

Få el nyheder

Hold dig opdateret omkring udviklingen inden for elbranchen.

Seneste indlæg

Brug for hjælp?

Hvis du har spørgsmål til indlægget eller bare har spørgsmål omkring el, så hjælper vi gerne.

Støjsvag varmepumpe placeret på carporten

Sidst redigeret: 13. september 2022 / Skrevet af: TRH

Gasfyr var den primære opvarmningskilde

I det fine villahus i Søvind har Kirstine og hendes mand Jørgen boet siden 2000. Huset har ikke haft brug for de store renoveringer, men de fik dog taget renoveret, da undertaget var blevet utæt. Dermed blev isoleringen også skiftet, hvilket Kirstine mener har energioptimeret deres bolig.

Da de flyttede ind i boligen, var det et gasfyr som sørgede for varmen. Selv samme gasfyr som de udskiftede for blot 2 måneder siden.  

Krigen i Ukraine blev beslutningsgrundlaget

Beslutningen om udskiftningen af varmeanlæg blev taget da krigen udbrød i Ukraine. Selvom Kirstine og hendes mand i en længere periode havde overvejet at udskifte gasfyret, blev dette den udløsende faktor. Førhen havde de overvejet at skifte til nyt gasfyr, men med forsyningsusikkerheden af naturgas, havde de ikke lyst til at benytte sig af den løsning alligevel. Dertil havde Kirstine og hendes mand et ønske om at skifte til et mere miljøvenligt alternativ.

Kirstine og hendes mand havde oftest hørt om varmepumper i forbindelse med sommerhuse, men var blevet klar over, at de også kunne bruges til helt almindelige villahuse. Derfor besluttede de sig for at få en varmepumpe installeret, men da den lokale vvs-installatør forudsagde, at der ville gå 6 måneder inden de kunne få den installeret, var de blevet fortvivlet. Heldigvis ringede Kirstine og hendes mand et andet firma op, der havde en varmepumpe stående, som passede til deres hus.

Kompetent rådgivning efter behov

Kirstine og hendes mand har været meget tilfreds med rådgivningen, de modtog af firmaet. De mener, de har fået den varmepumpe, som passer bedst til deres bolig og behov. Kirstine havde på forhånd søgt om tilskud til installationen af varmepumpen hos energistyrelsen, og i ansøgningen havde hun noteret at varmepumpen skulle være energimærke A+++, da de ønskede den mest energivenlige løsning.

Varmepumpen der passede til deres hus, var dog ‘kun’ energimærke A++, men det var intet problem, da Kirstine blot kunne sende fakturaen ind til Energistyrelsen efter installation, og de ville derefter få det korrekte tilskud tilsendt. Kirstine regner derfor med at modtage et tilskud på 14.000-15.000 DKK.

Hvordan finansierede de projektet

Kirstine og hendes mand har finansieret deres varmepumpe gennem deres opsparing. De har i længere tid vidst, at de var nødsaget til at skifte varmekilde, og har derfor forberedt sig på dette ved at spare op.

Sådan ser de projektets forløb

Installationen foregik komplet problemfrit. Installatøren var til stede på matriklen klokken 07:00 og forlod stedet igen klokken 14:00 efter rengøring og installation af varmepumpen. Dertil havde de taget det gamle gasfyr med, og sørget for alt fremstod pænt og ryddeligt.

Kirstine og hendes mand har været meget tilfreds med forløbet, og tiltænker firmaets størrelse for at være den afgørende faktor. De var ikke selv nød til at koordinere med forskellige aktører, da firmaet tog sig af alt dette for dem. De fik blot en dato 3 uger efter deres henvendelse, og så blev varmepumpen installeret.

Hvordan blev resultatet

Kirstine og hendes mand havde været bekymret om hvorvidt varmepumpen ville være støjende og generende for deres naboer, som bor tæt op ad deres bolig. Men som Kirstine siger, så kan hun ikke høre varmepumpen, selvom hun har et ganske godt høreapparat. Dertil kan interviewerens unge kyndige øre blot bakke denne påstand op, da varmepumpen er særdeles støjsvag.

Varmepumpen er blevet placeret på carportens tag, da det var tæt på redskabsskuret, og uden for gene. Fordelen ved at den står på taget, er også at kondensvandet kan løbe ned i afløbet. Alt i alt, er Kirstine og hendes mand meget tilfreds med deres nye varmepumpe.

De har dog kun haft den i sommermånederne, så de håber at den er lige så effektiv til vinter. Men dette er de blevet forsikret om af deres leverandør. I og med de kun har haft gode oplevelser med deres forløb, tvivler de ikke på at løsningen også fungerer til vinter.

Gode råd fra husejer

Kirstine vil klart anbefale at få fat i et stort firma, der har kræfterne til at håndtere hele processen selv. Dermed skal man ikke selv sørge for koordineringen af alle aktørerne, og det gør processen betydeligt mere overskuelig som boligejer.

Er du også interesseret i en varmepumpe? Så læs om luft til vand varmepumper her

Anbefalede indlæg

Fordi du læste indlægget, tror vi at du kan lide disse indlæg.