Hvad leder du efter?

Kategorier

Vælg præcis hvilken kategori du vil læse om herunder.

Få el nyheder

Hold dig opdateret omkring udviklingen inden for elbranchen.

Seneste indlæg

Brug for hjælp?

Hvis du har spørgsmål til indlægget eller bare har spørgsmål omkring el, så hjælper vi gerne.

Det skal du vide om el, når du renoverer

Sidst redigeret: 8. august 2024 / Skrevet af: Dorthea Lind

Det er populært at renovere boligen, både blandt nye boligejere og hos de erfarne af slagsen. Og der er også mange fordele ved at et moderniseret hjem, der lever op til netop dine drømme.

Start med at lægge en plan

Inden du kaster dig over renoveringen af din bolig, er du nødt til at lægge en plan. Jo mere, du ved om både projektet og hvordan, du fører det ud i livet, inden du starter, jo mere sikker er du på at få en effektiv og tilfredsstillende proces.

Når det kommer til el, skal du overlade selve udførelsen af langt det meste til en elektriker, som er autoriseret til at arbejde med elinstallationer.

Men planlægningsfasen er du selvfølgelig inde over, og her er spørgsmålene, som du skal forholde dig til: Hvor skal der være stikkontakter, lampeudtag og afbrydere? Har du gamle stikkontakter, lampeudtag eller afbrydere, som skal skiftes ud? Eller skal der sættes nye op, og i så fald hvor?

Vi vil altid anbefale dig at have en elektriker med i planlægningsfasen, så du får en velfungerende elinstallation med de rigtige afbrydere, stikkontakter og lampeudtag.

Så mange stikkontakter skal du have

Grundlæggende skal dine elinstallationer passe til dine behov, og der skal være stikkontakter nok til, at du så vidt muligt ikke behøver at bruge forlængerledninger.

Antallet af påkrævede stikkontakter afhænger af boligens størrelse og rumfordeling. I beboelsesrum som stue og soveværelser skal der være en stikkontakt pr. påbegyndt 4 m2. Dog behøver der maks. være 10 stikkontakter i samme rum.

Der behøver ikke være en stikkontakt for hver 4 påbegyndte kvadratmeter, hvis rummet bruges til opbevaring i stedet for beboelse. 

Det kan fx være et viktualierum eller walk-in-closet. Du må derfor gerne nøjes med at sætte én stikkontakt i dit 8 m2 store viktualierum, men hvis du senere laver det om til børneværelse eller kontor, så skal du til at sætte flere stikkontakter op i rummet. Derfor er det en god ide at have en nogenlunde ide om, hvad du vil bruge det enkelte rum til i fremtiden, når du planlægger el i rummet. Det er både lettere og billigere at sætte flere stik op på samme tid.

Det er kun almindelige 230 V-stikkontakter, der tæller med i regnskabet, og ikke elektriske udtag, som er beregnet til tilslutning af brugsgenstande som lamper og lignende.

I køkkenet og på badeværelset

I køkkenet skal der være mindst 3 stikkontakter til transportable brugsgenstande, og de skal være fordelt på to sikringsgrupper i eltavlen med lavt energiforbrug over tid. Har du planer om at lave en kogeniche, skal der være mindst én kontakt i den.

På badeværelset skal der være mindst én stikkontakt, medmindre arealet er så småt, at den ikke kan placeres mindst 120 cm fra en åben bruser. Det er kun stikkontakter i vægge og stikkontakter, der er fastmonterede i badeværelsesmøbler, som er en del af den faste installation, der tæller med. Har du stikkontakter i brugsgenstande, tæller de ikke med.

Placering af stikkontakterne

Der er ikke regler for, hvor dine stikkontakter skal placeres. Det vigtigste er igen, at du overvejer dine behov og din indretning. Hvor kommer du til at få brug for belysning og brugsgenstande? Hvor skal fjernsynet stå, og telefonerne lades op? 

Som regel placeres afbrydere i en højde på 110 cm, mens stikkontakter sættes 35 cm fra gulvet. Højden er målt til stikkontaktens overkant. Du kan også sætte stik helt nede ved fodlisten, så hedder det en panelstikkontakt.

Lampeudtag og afbrydere

Udover stikkontakter skal du selvfølgelig også have lampeudtag og afbrydere i din bolig. Det er en god ide også at have elektrikeren inde over denne del af planlægningen. Han eller hun kan give dig vejledning og sikre, at du faktisk får dækket dine behov. Hvor mange lampeudtag og afbrydere har du brug for? Hvordan placeres de optimalt, så de passer til din hverdag i hjemmet?

Der findes også forskellige løsninger, som elektrikeren kan præsentere for dig. Fx kan du få flere afbrydere til det samme lampeudtag, så du kan tænde lyset i et rum ved hver dør ind til rummet.

Det må du selv gøre

Hvis dit renoveringsprojekt er meget omfattende, er det ikke sikkert, der er nogle af elopgaverne, du selv må løse, hvis ikke du er autoriseret elektriker. Tommelfingerreglen er nemlig, at du kun må lave det, der er synligt og tilgængeligt.

Det betyder, at du gerne må skifte en indendørs stikkontakt eller afbryder, hvis den nye passer i en eksisterende dåse. Du må dog ikke flytte hverken stikkontakt eller afbryder, eller lave nye installationer.

Det eneste, du må tilslutte i en fast installation, er lamper. Se hvordan her.

Find vores fulde guide til, hvilke elopgaver du må løse uden at være autoriseret, lige her.

Til sidst skal det nævnes, at du gerne må købe stikkontakter, afbrydere og lampeudtag til dine nye elinstallationer. Vi anbefaler dog, at du tager en elektriker med på råd, så du er sikker på at vælge komponenter af god kvalitet, som elektrikeren gerne vil installere og sikkerhedsgodkende.

Kilder: BoliusSikkerhedsstyrelsenRetsinformationSocial- og Boligstyrelsen.

Anbefalede indlæg

Fordi du læste indlægget, tror vi at du kan lide disse indlæg.