vs automatic kompetencer

Hvad leder du efter?

Kategorier

Vælg præcis hvilken kategori du vil læse om herunder.

Få el nyheder

Hold dig opdateret omkring udviklingen inden for elbranchen.

Seneste indlæg

Brug for hjælp?

Hvis du har spørgsmål til indlægget eller bare har spørgsmål omkring el, så hjælper vi gerne.

Dét skal du også vide om kølemiddel i varmepumper

Sidst redigeret: 9. november 2022 / Skrevet af: Kristian Juul

Den 3. november 2022 udsendte TEKNIQ Arbejdsgiverne en artikel omkring kølemiddel i varmepumper, da flere kølemidler skal udfases. Vi viderebringer her den nyttige information, så du er opdateret på, hvad det betyder for brugen af varmepumper. 

Problemstillingen går på, at HFC-baserede kølemidler, som findes i nogle varmepumper, kan skade atmosfæren, hvis de slipper ud. TEKNIQ skriver: Af samme grund står de kølemidler til at blive udfaset på længere sigt på baggrund af en ny EU-forordning, der formentlig vil være klar næste år.

Denne udmelding har gjort flere kunder og installatør usikre på fremtiden. Frustrationen går på, hvorvidt de varmepumper, som er installeret i dag, vil være ubrugelige om nogle år?

Men heldigvis er der ingen grund til bekymring, da den omtalte udfasning kun vil omhandle nye installationer af split-varmepumper.

Richard Schalburg, der er specialkonsulent i TEKNIQ Arbejdsgiverne fortæller:

”Der er slet ikke truffet nogen beslutning endnu, og selv hvis det sker, så vil man fortsat kunne få påfyldt kølemiddel på sin varmepumpe. Der er derfor ikke tale om, at man om få år kan stå med en nyere varmepumpe, man bliver nødt til at skrotte på baggrund af udfasningen af visse typer kølemidler.”

Udfasning af kølemiddel – ingen grund til bekymring

Kølemidlet kan som oftest bruges i din eksisterende varmepumpe i ca. 15 år efter, at reglerne er blevet ændret. På den måde bliver det en automatisk udfasning, da forbuddet kommer til at passe med, at varmepumpen har udtjent sin pligt og trænger til en udskiftning.

Richard Schalburg fastslår ”Over en årrække kan det være, at kølemidlet ikke må anvendes længere. For eksempel kølemidler med over 2500 GWP, som fra 2030 ikke må anvendes til servicering længere, men så vil det formentlig hænge sammen med, at mange produkter har nået enden på deres levetid.”

De fleste af de luft til vand varmepumper, der installeres i stedet for et olie-, gas- eller pille-fyr, er de såkaldte Monoblokanlæg. Disse anlæg adskiller sig fra split-varmepumperne, da de ikke skal have påfyldt kølemiddel på samme måde.

Ønsker du at læse mere om udfasningen af kølemiddel, kan du blive klogere her. 

Faktaboks kølemiddel

Anbefalede indlæg

Fordi du læste indlægget, tror vi at du kan lide disse indlæg.