fbpx

Stik med jord – jordforbinde dine elapparater!

Stik med jord elektrikerskolen

I Danmark har du selv ansvaret for at sikre korrekt jording af dine elektriske apparater. Stik med jord er med til at sikre dig mod stød og kortslutning. Vi fortĂŚller her, hvorfor jording er vigtigt, og hvordan du skaber korrekt jordforbindelse til dine elapparater. 

Husk jordforbindelsen!

I danske jordstik sidder jordforbindelsen i det 3. ben. Men siden 2011 har det været tilladt at bruge EU-jord – også kaldt Schuko-jord, i Danmark. Og det har skabt en del udfordringer, hvis du, som forbruger, ikke er opmærksom!

Derfor kaster vi et lys pü jording af dine elektroniske apparater i hjemmet, sü du mindsker risikoen for kortslutning og stød.

Hvorfor er det vigtigt, at du fĂĽr jordet dine elapparater?

Den vigtigste grund er for at sikre dig mod stød!

Er der en defekt i din brugsgenstand, kan du nemlig risikere at blive leder for fejlstrømmen, hvis apparatet ikke har jordforbindelse. Dette kan i mange tilfÌlde resultere i et stort rap over nallerne, men i vÌrste tilfÌlde kan det have mere alvorlige konsekvenser, da det er 230 V, som sendes igennem kroppen.

Strømmen, der løber gennem din brugsgenstand, vil altid søge retur mod jorden. Og den søger altid ad den nemmeste vej. Rører du derfor ved et defekt elapparat – og den nemmeste vej til jord er via dig, ja sĂĽ risikerer du altsĂĽ at blive leder for strømmen.

Derfor er det vigtigt, at du er opmÌrksom pü, om dine brugsgenstande har jordforbindelse. Jordforbindelsen sørger nemlig for, at strømmen ikke løber igennem dig, men i stedet ud til jordspyddet og ned i jorden.

Hvad er DK-jord og et dansk jordstik?

Som det eneste land i Europa, har Danmark ikke krav om fejlstrømssikring i alle stikkontakter. Dvs. der ikke er krav om jordforbindelse i alle stikdüser. Det gør, at du bør have et ekstra vügent øje, nür du tilslutter dine elapparater.

I Danmark kender vi jordforbindelsen som det 3. ben pĂĽ stikproppen og tilsvarende den 3. udgang i stikkontakten. Du kan derfor hurtigt konkludere, om din stikkontakt har jordforbindelse eller ej. Har stikproppen pĂĽ ledningen 3 ben, kan den sluttes til DK-jord. Har din stikkontakt 3 udgange, har udtaget ligeledes mulighed for at jordforbinde elapparatet, som tilsluttes.

Hvad er EU-jord og et Schuko stik?

Kært barn har mange navne – og Schuko stikket er ingen undtagelse. Det går nemlig også under betegnelserne Europa-stikket, EU-stikket og det Europæiske stik.

PĂĽ billedet ser du et Schuko stik. Kendetegnet for stikket er dĂŠts udformning, hvilket adskiller sig fra det traditionelle danske stik, da jordforbindelsen sidder anderledes. Stikket har ikke det 3. ben, som vi kender det fra DK-jord.

Schuko stikket er et 2 benet stik, som skaber jordforbindelse via sidejord. Det er derfor vigtigt, at stikdĂĽsen, hvori apparatet tilsluttes, ogsĂĽ er med sidejord. Sidejord skabes via 2 metal splitter, som findes i siderne pĂĽ stikdĂĽser med EU-jord.

Tilslutter du et Schuko stik til en traditionel dansk stikkontakt med DK-jord, vil du derfor IKKE have skabt jordforbindelse.

Eftersom at mange af de elektriske apparater, vi anskaffer, produceres i udlandet, leveres de med Schuko stik. Derfor oplever vi desvÌrre, at mange elapparater er tilsluttet uden jordforbindelse ude i de danske hjem, hvilket udgør en sikkerhedsrisiko med fare for kortslutninger, stød og brand.

Du bør derfor vÌre ekstra opmÌrksom for at sikre dig jordforbindelse, da det er forbrugerens eget ansvar.

Schuko stik - stik med jord elektriker skolen

Schuko stik uden det 3. ben, som vi traditionelt kender fra DK-jord. 

SĂĽdan sikrer du korrekt jordforbindelse

Hvad kan du sü gøre, for at undgü stød og kortslutninger?!

Vi kan glÌde dig med, at udfordringen heldigvis er nem at løse!

Du skal i første omgang vÌre opmÌrksom pü, at du tilslutter et Schuko/EU stik til en stikkontakt med EU-jord og et dansk stik til en kontakt med DK-jord.

Har du ikke en stikdüse med EU-jord, hvor du kan tilslutte dit Schuko stik, kan du købe en jordadapter med sidejord eller pindjord. Adapteren tilsluttes mellem stikproppen og stikdüsen, og kan købes hos din nÌrmeste el-forhandler.

Alternativt kan du klippe ledningen over og tilslutte et nyt stik med 3 ben, sü elapparatet für DK-jord. Dette krÌver dog lidt el-teknisk snilde, da du skal vÌre opmÌrksom pü aflastning og sørge for, at der ikke er synligt kobber.

Har du brug for rĂĽdgivning?

SĂĽ er du altid velkommen til at kontakte os.

VS Automatic 
(+45) 75 64 18 99

Anbefalede indlĂŚg

Fordi du lĂŚste indlĂŚgget, tror vi at du kan lide disse indlĂŚg.