fbpx

Sådan måler du dit elforbrug

Elektriker skolen_Sådan måler du dit elforbrug

Er du også, ligesom utallige andre, påvirket af de stigende elpriser? Og har du svært ved at finde hoved og hale i det? Så skal du læse med i dette blogindlæg, hvor du får svar på hvordan du måler dit elforbrug og tips til hvordan du kan spare på strømmen.

Det gennemsnitlige elforbrug

Det typiske elforbrug består af den el, du forbruger, når du fx vasker tøj, ser tv, har en læselampe tændt eller blot sat køleskabet til. Din el bliver leveret af dit elselskab. Er du i tvivl om hvilket elselskab du har, kan du blot kigge din elregning.

Det gennemsnitlige elforbrug for én voksen person er 1.600 kWh om året, ifølge flere undersøgelser. Ønsker du at nedskære dit elforbrug, kan du sagtens gøre det. 👇🏻 

Ifølge Energistyrelsen, kan elforbruget for én voksen godt mindskes til 1.000 kWh pr. år. – Også helt uden at du skal give afkald på din komfort. Men bor du alene i husstanden, er det mere realistisk med 1.500 kWh/året. 

Elforbruget er lavere i lejlighed 

Tages der udgangspunkt i en typisk husstands elforbrug i et hus, ville den samme husstands elforbrug være en del lavere i en lejlighed. Elforbruget afhænger derfor ikke udelukkende af antal mennesker i husstanden – men også hvilken type bolig der er tale om. Se eksemplet her. 👇🏻

Eksempel på elforbrug

Du kan beregne det gennemsnitlige elforbrug for en husstand i netop din situation vha. SparEnergis Elforbrugsberegner

Elforbruget er lavere i lejlighed 

Tages der udgangspunkt i en typisk husstands elforbrug i et hus, ville den samme husstands elforbrug være en del lavere i en lejlighed. Elforbruget afhænger derfor ikke udelukkende af antal mennesker i husstanden – men også hvilken type bolig der er tale om. Se eksemplet her. 👉🏼

Du kan beregne det gennemsnitlige elforbrug for en husstand i netop din situation vha. SparEnergis Elforbrugsberegner

Eksempel på elforbrug

Mål dit elforbrug

Dit elforbrug måles i kWh. Prisen for 1 kWh svinger en del, hvilket gør det umuligt, at sætte en præcis pris. Det kan du læse mere om her: Hvad koster en kWh i 2022?

Fjernaflæs din elmåler

Du kan se dit elforbrug på nettet gennem din fjernaflæste elmåler. Det er nemt og simpelt. Det eneste du skal gøre er, at gå på dit elselskabs hjemmeside og logge ind. Du vil nu kunne se dit elforbrug. Det vil oftest være muligt for dig, at se dit elforbrug time for time, hvilket kan give dig et bedre overblik over dit elforbrug. 

Se forbruget på en app

Udvalgte elselskaber tilbyder også en app, hvor du kan se dit elforbrug. Det burde være nemt at finde på deres hjemmeside, ellers kan du muligvis finde den på Google Play eller i App Store. Med en app, vil du altid have dit elforbrug lige ved hånden og dermed have overblikket konstant. Nogle apps tillader dig også at opsætte notifikationer, som meddeler dig, hvis du har overgået et bestemt forbrug. Så behøver du ikke frygte at overgå sidste års elforbrug.

Få overblik over dit el

Er du interesseret i flere informationer om dit elforbrug, kan du med fordel finde dit eget eloverblikeloverblik.dk. Du kan nemt finde det gennem vores step to step guide. Ikke alene vil få det ultimative overblik over dit elforbrug, du kan også sende det ind til os. Så kan vi bruge det til, at udarbejde et solcelletilbud til dig. Vi anbefaler dig herefter den bedste løsning. Læs mere om det i den førnævnte step to step guide. 👆🏼

Tjek forbruget for én specifik genstand

Du kan også måle hvor meget strøm hver af dine elektroniske brugsgenstande bruger. Dette gøres ved at tilkoble en eller flere brugsgenstande til en energimåler og sætte energimåleren i en almindelig stikkontakt. Tænd for den elektriske brugsgenstand, og energimålerens display vil vise dig, genstandens præcise forbruget.

Du kan have energimåleren sat til i lige præcis den periode, som du ønsker at måle dit forbrug. Energimåleren kan også måle standby-forbruget på genstanden, når energimåleren er sat til, men genstanden ikke er tændt. – Så kan du drømme sødt, mens energimåleren gør alt det “hårde” arbejde. 

Sådan kan du spare strøm og minimere elforbruget 

Der er mange forskellige måder hvorpå, du kan spare på strømmen og dermed miniminere dit elforbrug.

Når dine elektroniske brugsgenstande ikke er i brug, men derimod sat på standby, forbruger de stadig el. Nu er det blot standby-forbrug. Du kan mindske forbruget ved at tilkoble brugsgenstandene til en elspareskinne.

En elspareskinne fungerer på samme måde som en almindelig forlængerledning. – Den giver dig mulighed for, at slukke alle tilsluttede elektroniske brugsgenstande, når de ikke er i brug. På den måde forsvinder dit standby-forbrug. 

Det fungerer helt præcis på den måde, at der på hver elspareskinne er et “master-stik”, efterfulgt af flere eksta stik. De ekstra stik slukker og tænder automatisk når genstanden i “master-stikket” gør. 

Du kan muligvis også spare penge ved at skifte elselskab. Find billig strøm på Elberegner.dk

Variabel eller fast timepris

Står der på din elregning, at du har en fast timepris, så er der ikke meget at hente. Har du derimod en variable timepris, så kan du med fordel bruge strøm på de tider af døgnet, hvor strømpriserne er lavere.

Her er strøm billigst

Ønsker du at vide, hvornår strøm er billigst time for time, så kan du følge Energistyrelsens retningslinjer. Retningslinjer siger, at strømmen er billigst kl. 24-06 og dyrest kl. 17-21.  

Du kan også downloade en app, som viser elpriserne time for time og kan indstilles til at give dig et overblik over priserne den kommende dag. Læs mere her: Strømpriser app

Vi har udgivet en e-bog, som giver dig yderligere tips til energioptimering. Få den her: 9 tips til energioptimering af din bolig 

FAQ

Ofte stillede spørgsmål og svar om elforbrug

✅ Hvordan måler du dit elforbrug?

Hvordan måler du dit elforbrug?

Du måler dit elforbrug vha. din elmåler. Din elmåler fjernaflæses af dit elselskab og du kan se målingerne på deres hjemmeside eller app. 

✅ Kan jeg tjekke mit elforbrug?

Kan jeg tjekke mit elforbrug?

Du vil altid kunne tjekke dit elforbrug på dit elselskabs hjemmeside eller app. Dit elselskab kan nemlig fjernaflæse din elmåler og gør det hvert 15. minut. 

✅ Hvordan regner man kWh pris?

Kan jeg tjekke mit elforbrug?

En tommelfingerregel har tidligere sagt, at prisen for en kWh er 2,5 kr. Prisen for 1 kWh er svingende, det er beregningsmetoden for det dog ikke. Du kan læse mere om det her: Hvad koster en kWh i 2022?

✅ Hvad er et normalt elforbrug pr. måned?

Hvad er et normalt elforbrug pr. måned?

Undersøgelser viser, at det gennemsnitlige elforbrug for én person er 1.600 kWh om året. Hvilket betyder, at et normalt elforbrug pr. måned for én person er 133,33 kWh.

Anbefalede indlæg

Fordi du læste indlægget, tror vi at du kan lide disse indlæg.