fbpx

Sådan fungerer en varmepumpe

saadan-fungerer-en-varmepumpe

Sådan fungerer en varmepumpe

I dette indlæg bliver du klogere på – sådan fungerer en varmepumpe.

Luft til luft varmepumpe

Når du skal have installeret en luft til luft varmepumpe består dette af to enheder – Den ene del bliver monteret udenfor bygningen og den anden del bliver monteret indenfor. Udendørsdelen og indendørsdelen bliver placeret, hvis muligt, på hver sin side af væggen eller mellem loft og tag. Dette gøres for at undgå at rørstrækket ikke bliver længere end nødvendigt. Nutidens varmepumper indeholder oftest kølemiddel til et rørtræk på omkring 7m. Den indendørs enhed opsættes oftest i boligens/bygningens største opholdsrum.

Hvad indeholder en luft til luft varmepumpe.

En luft til luft varmepumpe består af fire hovedkomponenter.

  • En fordamper (Fordamperen bliver brugt til at optage varme fra luften.)
  • En kompressor (Kompressoren hæver temperaturen)
  • En kondensator (Kondensator der afgiver varmen)
  • En ekspansionsventil (Ekspansionsventil styrer trykket i kølekredsen)

Sådan fungerer en varmepumpe luft til luft?

En luft til luft varmepumpe består som nævnt af fire hovedkomponenter. Fordamperen optager energien fra udendørsluften. Fordamperen indeholder et kølemiddel, som koger ved -20°. Når varmepumpens kølemiddel begynder at koge, så fordamper kølemidlet og dampen presset igennem kompressoren, der så hæver trykket og temperaturen. Dampen fra yderdelen fortsætter fra kompressoren og over i kondensatoren, som er placeret i enheden indenfor. Her bliver varmen fra dampen omdannet til den luft der cirkulerer igennem boligen. Ydermere afkøles dampen idet lukkede kredsløb, så dampen igen bliver til væske og kan løbe ud i yderdelen. Ekspansionsventilen i udedelen af varmepumpen køler dampen yderligere ned og dampen omdannes igen til kølemiddel. Kølemidlet ender igen i fordamperen og processen kan nu gentages.

En luft til luft varmepumpe kan både bruges til opvarmning og nedkøling.

En luft til luft varmepumpe bliver i Danmark primært brugt som opvarmningskilde i boligen, sommerhuset eller lignende. En luft til luft varmpumpe et også et grønt alternativ og generer mere varme end den forbruger i energi. Man har derfor også mulighed for at søge tilskud til sin varmepumpe. Ens varmepumpe kan også bruges i sommerperioden eller andre perioder hvor man har behov for at køle boligen ned som airconditionanlæg.

Effektiv varmeløsning.

Ved at få monteret en luft til luft varmepumpe opnår du ikke kun økonomiske besparelser. Du går også forrest for grønenergi og grønnere tiltag i hverdagen. Du vil ligeledes have muligheden for at få energitilskud til din varmepumpe.

Luft til vand varmepumpe

Står din bolig og skal have udskiftet varmekilde og ønsker du et alternativ til de gamle gas- eller oliefyr? Et grønnere og mere økonomisk alternativ kunne være en luft til vand varmepumpe. Kontra en luft til luft varmepumpe der primært kun bruges til temperaturregulering i boligen, har man mulighed med en luft til vand varmpumpe både at kunne opvarme og nedkøle sin bolig, samt benyttes til opvarmning af brugsvand. En luft til vand varmepumpe kan altså varme både boligen og vandet op, ligesom et jordvarmeanlæg. Den økonomiske gevinst ved en luft til vand varmepumpe vil dog være lidt lavere end hvis man vælger et jordvarmeanlæg.

Det kan dog være et større projekt at få installeret jordvarmeanlæg, da det kræver flere kvm at få installeret og evt. skulle have gravet haven op. Ydermere er selve investeringen også lavere når man vælger luft til vand varmepumpe sammenlignet med et jordvarmeanlæg. Hvis boligen eller bygningen har fjernvarme, vil det i mange tilfælde ikke kunne betale sig at anskaffe sig en luft til vand varmepumpe. Man vil også i de fleste tilfælde være tilslutningsforpligtet til fjernvarme, hvis det er i området. Det er en vigtig faktor at boligen er velisoleret, for at varmepumpen giver den mest optimale effekt når bygningen skal varmes op. Man vil derfor i nogle tilfælde opleve, at antallet af radiatorer enten skal øges eller at radiatorerne skal skiftes til en større udgave, for at kunne afgive varme til et større areal i bygningen.

Sådan fungere en varmepumpe luft til vand?

En luft til vand varmepumpe består af to dele. Ligesom luft til vandt varmepumpen, har den både en udedel og indedel. Varmepumpen bruger varmeenergien i luften, til at kunne give varme til boligen/bygningen hele året. Udedelen er en et anlæg, der placeres udenfor og i nærheden af bygningen. Anlægget består af en ventilator, som trækker luften ind igennem en varmeveksler. Denne luft bliver efterfølgende overført til et kølemiddel. Kompressoren i varmepumpe får trykket til at hæve og dermed også temperaturen af kølemidlet.

Kølemidlet ledes efterfølgende videre igennem isolerede rør ind til inde delen af varmepumpen, hvor kølemidlet her opvarmer vandet. Kølemidlet løber efterfølgende tilbage i varmepumpen, og vil opvarmes på ny. Ved meget kolde frostgrader – under minus 10 grader, eller hvis flere af boligens rum benytter sig af meget varmt vand på samme tid, kan der være udfordringer ved at holde den ønskede temperatur oppe. Man vil derfor i de fleste tilfælde for at sikre det varme vand ved spidsbelastning, få monteret en elpatron i varmtvandsbeholderen.

Jordvarmeanlæg

Et jordvarmeanlæg benytter sig af en væskefyldt slange, som ligger under jorden. Slangen bliver ved hjælp af solens varme opvarmet. Væsken fra slangen pumpes videre ind i varmepumpen, hvor varmen føres ud i bygningen radiatorer og skaber varme. Jo længere ned slangesystemet graves ned i jorden, og jo længere slangesystemet er, jo mere energi og varme kan der produceres af jorden. Der anslås at hvis man benytter jordvarmeanlæg som varmekilde til sin bolig, at man vil mindske sit CO2 udslip med helt op til ca. 50-75 %, sammenlignet med almindelige opvarmningskilder.

Man skal som jordvarmeanlægsejer ikke være nervøs for at boligens afgrøder, dyreliv og generelt haven bliver påvirket af jordvarmeanlægget. Den største betydning vil være vedrørende hvilken type jord der er på grunden. Da en mere fugtig jord, leder varme bedre og derfor kan lede mere energi til anlægget. Da et jordvarmeanlæg og dets slangesystem ligger i græsplænen, anbefaledes det at man undlader at plante træer, buske osv. Ovenpå slangesystemet. Man skal undgå at plante eller opstille ting, som kan skygge for jorden, hvor slangesystemet er, da et jordvarmeanlæg benytter solens stråler til opvarmning.

Rådgivning når du skal købe jordvarmeanlæg

Hvis du er i tvivl om hvor mange penge du kan spare ved at købe et jordvarmeanlæg eller ønsker du en estimeret beregning over hvor langtid der vil gå inden din investerings er tjent hjem? Så er det altid vigtigt at få hjælp, vejledning og rådgivning af en faglært installatør. For altid at være sikker på at du får den bedste løsning, vil det i mange tilfælde også kunne betale sig at få en energivejleder til at tjekke boligen igennem, for at finde den rette løsning af valg af varmekilde.

Hvis du mangler mere information indenfor “sådan fungerer en varmepumpe”, så kontakt os endelig, og vi står klar til at være din rådgivende installatør.

    HVAD HAR DU BRUG FOR?