fbpx

Den bedste placering af din varmepumpe

optimal placering varmepumpe

Placering af varmepumpe

Når du investerer i en varmepumpe, skal du overveje, hvor den skal placeres. Nogle ønsker at gemme den mest muligt, mens det for andre er mindre vigtigt. Du kommer dog ikke uden om, at placeringen har betydning for, hvor effektivt varmepumpen fungerer. I dette indlæg kan du læse vores anbefalinger til den mest optimale placering af din varmepumpe. 

Placering af luft til luft-varmepumpe

En luft til luft-varmepumpe består af to dele, en indendørsdel og udendørsdel. Varmepumpen fungerer ved at optage varme fra luften, som den omdanner til energi gennem et kølemiddel. Når kølemidlet koger, omdannes det til damp, som sendes ind i en kompressor. I kompressoren hæves trykket, hvilket øger temperaturen på dampen. I en kondensator omdannes dampen til væske, og her bliver varmen/kulden afgivet til huset. Væsken sendes gennem en ekspansionsventil, hvor den igen tager original temperatur.

Dette kan du læse mere om her: Sådan virker en varmepumpe

3 tips til placering af indendørsdelen

  1. Varmepumpens indendørsdel skal placeres højt og frit. Det er vigtigt, at indendørsdelen er placeret niveaumæssigt over udedelen. En optimal placering vil derfor være i 1,70-2,10 meters højde, hvor der stadig er minimum 15 centimeter til loftet.
  2. Placer indendørsdelen så centralt som muligt i et større rum. Når varmepumpen er placeret højt og centralt, har varmen nemmere ved at sprede sig i rummet. Hvis det er muligt, skal væggen helst være en ydervæg. Har du et hus i flere etager, vil det være en god idé at placere indendørsdelen tæt på trappeopgangen, så luften nemmere kan finde vej til andre etager. Dette medvirker også til et bedre indeklima i større dele af huset.
  3. Er det muligt, vil det være en fordel at placere indendørsdelen så tæt på udendørsdelen som muligt. Derudover skal du tage stilling til støjniveauet. Placeringen bør derfor ikke være ved opholds/siddeområde, da det kan være til gene, når varmepumpen en tændt.

Du kan tjekke Energistyrelsens varmepumpestøjberegner her!

2 tips til placering af udendørsdelen

  1. Udendørsdelens placering er mindst lige så vigtig som indendørsdelens. Det er optimalt, hvis denne del kan placeres på et solrigt sted med et fast underlag af f.eks. fliser eller solid jord. Derudover anbefales det, at den placeres minimum 15 cm over jorden og 10 cm fra væg.
  2. Tag hensyn til din nabo. Udendørsdelen afgiver støj, som kan være til gene for dine naboer. Vi anbefaler derfor, at der er minimum 5 meter fra varmepumpen til naboskel.

Du er nu 100-metermester i placering af varmepumpe! Vil du læse mere om varmepumper så klik her: luft til luft-varmepumper.

Anbefalede indlæg

Fordi du læste indlægget, tror vi at du kan lide disse indlæg.