fbpx

Lyn kan have store konsekvenser for din elektronik

Lyn kan have store konsekvenser for din elektronik

Lyn kan have store konsekvenser for din elektronik, derfor er det vigtigt at sikre dit hjem med transientbeskyttelse. Efter det voldsomme tordenvejr, som raserede natten til mandag, blev vi hidkaldt af en kunde. Her havde vejrguderne virkelig fået sat deres spor. Vores elektrikere, Virgar og Jesper, var straks på opgaven, og det var ikke så lidt de mødte.

”Elmåleren var flækket og sikringsgruppen sprunget. Der havde virkelig været knald på! Der var synlige skader på nogle af kablerne i tavlen, og vi samlede plastikstumper op fra membrandåsen i en radius af små 10 meter.” fortæller vores elektriker, Jesper.

De omfattende skader, hos kunden, var ikke grundet et direkte lynnedslag i huset – dette sker nemlig sjældent. Skaderne var forårsaget af overspænding (transient) efter et lynnedslag i nærheden, hvilket resulterede i overspænding på elnettet og dermed ødelagte installationer.

Du kan se det store følgeskader på billederne herunder. 

Membrandåse - Lyn kan have store konsekvenser for din elektronik

Ødelagt membrandåse efter overspænding på elnettet – dét der nu er tilbage af den. 

Sikringsgruppe fra siden - Lyn kan have store konsekvenser for din elektronik

Ødelagt sikringsgruppe – set fra siden.

Måler - Lyn kan have store konsekvenser for din elektronik

Flækket elmåler efter en hård nat med tordenvejr.

For vores kære kunde resulterede episoden i en helt ny måler, udskiftning af sikringsgruppe samt andre udbedringer af elinstallationerne.

Hvad er overspænding/transient?

En transient er en kortvarig overspænding i en elinstallation. Overspændingen kan beskadige dine elinstallationer samt de apparater, som du har tilsluttet strømforsyning. Oftest optræder ødelæggelserne øjeblikkeligt, men det kan også ”sætte sig” og opstå som periodiske fejl i tiden efter overspændingen. 

Overspænding kan opstå, når der fx arbejdes på elnettet, eller hvis der sker lynnedslag. Og som tidligere nævnt behøver lynet ikke at slå direkte ned i dit hjem, for at overspænding opstår. Lynnedslag i nærheden kan, som vi så, have store konsekvenser for dine installationer og elektriske apparater.

Beskyt dine installationer med transientbeskyttelse

Vi går ind i tordenvejrets højsæson, hvilken er anslået til at være fra juni til august måned. En undersøgelse foretaget af DMI viser nemlig, at ¾ af alle lyn registers i disse måneder. (Undersøgelsen er lavet for perioden 2002-2010) Vi kan derfor forvente, at det ikke er sidste gang, at Thor svinger med sin hammer.⚡️

Med en simpel og effektiv løsning kan du sikre dit elektroniske udstyr mod overspænding. Transientbeskyttelse er med til at minimere følgeskaderne, hvis uheldet er ude. Og det kan spare dig for store omkostninger.

Tager vi tilfældet med vores kunde ovenfor, kunne en transientbeskyttelse have afhjulpet en del af skaderne. Transientbeskyttelsen havde ikke reddet selve måleren, men den havde sikret resten af installation. Dvs. at alt – udover måleren, ikke ville have taget skade.

Transientbeskyttelse - lyn kan have store konsekvenser for din elektronik

Transientbeskyttelse monteres på din eltavle. 

Når det kommer til forsikringsdækningen, har det også stor betydning, at du har transientbeskyttelse. De fleste forsikringer dækker nemlig for skade på selve måleren, men de resterende overspændingsskader står for egen regning, da du kunne have afhjulpet disse med en overspændingsbeskytter. Forhør dig altid hos dit forsikringsselskab om, hvordan du er dækket ind, hvis uheldet er ude. 

Vi anbefaler derfor altid vores kunder at investere i transientbeskyttelse. Så er du dækket bedst muligt ind, når lysglimt ses og tordenbulder lyder i det fjerne.

Råd og vejledning om transientbeskyttelse

Lyn kan have store konsekvenser for din elektronik. Sikkerhedsstyrelsen har derfor udarbejdet en række videoer om, hvordan du sikrer dine elinstallationer bedst muligt. Nedenfor kan du se en video om transientbeskyttelse og blive klogere på, hvilke lovkrav der er på området.

Ønsker du rådgivning om transientbeskyttelse er du altid velkommen til at kontakte os på tlf. 75 64 18 99. Du kan også læse meget mere om transientbeskyttelse her og se vores udvalg.

Anbefalede indlæg

Fordi du læste indlægget, tror vi at du kan lide disse indlæg.