fbpx

Hvor lang levetid har en varmepumpe?

hvor lang levetid har en varmepumpe

Levetid på en varmepumpe

Står du og skal investere i en varmepumpe og ønsker du at blive klogere på hvor lang levetiden normalt er estimeret til? Så læs videre her.

Som varmepumpe ejer i Danmark, skal man være opmærksom på, at varmepumpen udsættes for lidt af hvert i løbet af året. Varmepumpen skal være bygget til at både at kunne modstå frostgrader i vintermånederne og når der bliver tøvejr. Boliger – som fx sommerhuse – der ligger tæt på kysten, har et højere saltindhold i luften i forhold til boliger længere inde i fastlandet. Det er derfor essentielt at købe en varmepumpe, der er produceret i gode kvalitetsmaterialer og som kan modstå det ofte barske danske klima.

Den normale levetid for en varmepumpe er?

Hvis du køber den helt rigtige varmepumpe – både luft til luft varmepumpe og luft til vand varmepumpe – kan du forvente at få et varmeanlæg, der oftest og i de fleste tilfælde er fuldt funktionsdygtig i over 15 år.

Hvis du køber en varmepumpe, der ikke passer præcis til dig og din boligs behov, risikerer du at forkorte varmepumpens levetid. Sørg derfor for at få professionel og god rådgivning, inden du vælger en varmepumpe. Det rigtige valg er afgørende for, hvor lang levetid, varmepumpen har.

Hvis varmepumpeanlægget er for lille, kan det ikke varme boligen optimalt op. Varmepumpen skal bruge for meget energi til at varme hele boligen op. Ligeledes vil et for stort varmepumpeanlæg kræve, at man er nødsaget til at starte og stoppe varmepumpen mere, end der er nødvendigt. Dette vil ydermere også forringe varmepumpens levetid, have en negativ effekt på økonomien og på, hvor meget, man kan spare.

Læs mere om varmepumper her: varmepumpe luft til vand

Typiske levetid:

  • Varmepumpe luft til luft: Mere end 15 år.
  • Varmepumpe luft til vand: 12-18 år.
  • Jordvarmepumpe: 14-20 år. (Jordslanger har levetid på omkring 50. år og kan genbruges ved fornyelse af ny jordvarmepumpe)

Service og vedligeholdelse

En anden vigtig forudsætning for at få en lang holdbarhed og en optimal effekt af sin varmepumpe, er at huske at få det årlige eftersyn af varmepumpen, da den er mekanisk elektronik. Det er lovpligtigt for anlæg med fyldning større end 1 kg kølemiddel at gennemgå et eftersyn mindst 1 gang årligt. Producenter af varmepumper, der har fyldning under 1 kg. kølemiddel, anbefaler også et årligt eftersyn.

Under serviceeftersynet af varmepumpen, foretages der diverse rensninger og kontrol af funktionsdygtigheden, Endvidere foretager kølemontøren en tæthedstest for at sikre, at kølemidlet i varmepumpen ikke lækker. Kølemidlet kan være miljøskadeligt, hvis der er lækager. Varmepumpen er meget følsom, og der skal derfor ikke ske mange udsving, før den ikke leverer optimalt.

Det er vigtigt, at du vælger et firma, der har kølemontører, der har gennemgået en godkendt VE certificering. De skal have et såkaldt KMO certifikat, som står for Kølebranchens Miljøordning og betyder, at kølemontøren har solid erfaring med og uddannelse indenfor håndtering af kølemidler i varmepumper.

Vores dygtige og kompetente kølemontører har KMO certifikat, hvilket sikrer, at du får den rigtige rådgivning, service og installation – hver gang. De sørger for, at din varmepumpe har de mest optimale forhold for at kunne være fuld funktionsdygtig i mange år frem.

For jordvarmeanlæg er det et lovkrav, at dokumentationen for kontrollen af varmeanlægget bliver opbevaret i 5 år., såfremt kommunen ønsker at se dette. Dette skyldes især fordi, at der skal holdes kontrol omkring tætheden i slangerne, for at undgå lækage af kølervæsken i jordvarmeanlægget.

Sådan vedligeholder du din varmepumpe

Ønsker du vedligeholdelse af din varmepumpe og en varmepumpe der kan yde optimalt og ikke gå i stykker indenfor kort årrække? Det er vigtigt at vedligeholde din varmepumpe for ikke at forringe levetiden. En varmepumpe er ikke kun en investering i et sundt indeklima, det kan også for de fleste blive en økonomisk gevinst. Så hvorfor ikke gøre alt for at vedligeholde og tage dig af den installation der kan sikre dig en økonomisk gevinst?

Med disse råd til at vedligeholde din varmepumpe, er du sikret længst mulig levetid af investering.

Rengøring og vedligeholdelse af varmepumpe

En af de vigtigste og mest effektive måder at sikre holdbarheden af din varmepumpe, er regelmæssig rengøring. Man skal med jævne mellemrum huske at rense filtret på varmepumpen.

Du har mulighed for at tilgå filtret på varmepumpen, ved at åbne lågen på den enhed du har indendørs. Når du har funder filtret på forsiden, tager filtret ud og giver det en grundig støvsugning. Det er ligeledes vigtigt at skifte pumpens filter, når det ser slidt ud. Vi anbefaler altid at købe det filter, som passer til den givne varmepumpe.

Ønsker du rengøre varmepumpens udendørs enhed, kan det ofte være smart at benytte sig af en simpel fugtig klud til at fjerne pollen og snavs fra enheden udenfor. Med nordens vind, blæst og slud kan der ligeledes være risiko for at blade og sne samler sig i luft til luft varmepumpens udendørs enhed, dette kan let fjernes. Du har også den mulighed, at hvis du tit oplever at din varmepumpe er tilstoppet med blade eller sne, at anskaffe dig et dæksel, der beskytter mod disse udfordringer.

Husk service på din varmepumpe af en autoriseret montør

Der siges at en varmepumpes ydeevne kan falde helt op tim 30% efter nogle år, hvis varmepumpen ikke er blevet vedligeholdt igennem regelmæssig service tjek. Det er derfor yderst vigtigt at få en serviceaftale på plads når du køber din næste varmepumpe. Et regelmæssigt service tjek af din varmepumpe, sikre at pumpen yder optimalt og har den længst mulige levetid. Dette sikre din investering, forbliver en god og fordelagtig økonomisk og sundhedsmæssig gevinst.

Hvis du ønsker at benytte din varmepumpe til at køle som Aircondition om sommeren, kan det være en god idé at få tjekket din varmepumpe oftere end hvis den kun skal bruges som varmekilde.

Hold opsyn og vær opmærksom

Hvis du oplever uregelmæssigheder af driften og en forringet ydeevne af din varmepumpe. Kan det bland andet skyldes en lækage og det anbefaledes derfor at du kontakter din varmepumpe installatør.

Ydermere er det også vigtigt at være opmærksom på din udendørs enhed. Det er vigtigt, at det vand som løber på undersiden, under afrimningen, har fri adgang til at kunne drive væk. Ved frostgrader, vil der være en øget risiko at dette fryser til is, hvilket i værste fald kan beskadige varmepumpen

Anbefalede indlæg

Fordi du læste indlægget, tror vi at du kan lide disse indlæg.