fbpx

Hvor lang levetid har en varmepumpe?

Bedre indeklima med en varmepumpe

Levetid på en varmepumpe

Står du og skal investere i en varmepumpe og ønsker du at blive klogere på hvor lang levetiden normalt er estimeret til? så læs videre her.

Som varmepumpe ejer i Danmark, skal man være opmærksom på at varmepumperne udsættes for lidt af hver i løbet af året. Varmepumpen skal være bygget til at kunne modstå frostgrader i vintermånederne. Ligeledes kunne modstå når frost bliver til tøvejr. Ligeledes hvis ens bolig, sommerhus eller lignende ligger tæt på kysten, vil der naturligvis være et højere salt indhold. Kontra hvis varmepumpen skal benyttes længere inde i fastlandet.
Det er derfor essentielt at købe en varmepumpe der er produceret i gode kvalitetsmaterialer og som kan modstå det danske klima.

Luft til luft varmepumper er ekstra udsatte

Da luft til luft varmepumper anvender luft, som dets varmekilde, er disse i højere grad udsatte end jordvarmeanlæg. Dette fordi den slags varmepumpe ikke udsættes for det samme skift i temperaturen. Ligeledes ikke bliver påvirket af luftens høje saltindhold, hvis varmepumpen bliver benyttet nær kystområderne.

Det er derfor vigtigt at når du køber en varmepumpe, som du ønsker at skal have de mest optimale chancer for en lang levetid, at forhøre dig om at varmepumpen er særligt egnet til det nordiske klima. Dette er en vigtig faktor at holde øje med, når du skal vælge varmepumpe.

Læs mere om varmepumper her: varmepumpe luft til luft

Den normale levetid for en varmepumpe er?

Hvis du køber den helt rigtige varmepumpe – både luft til luft varmepumper og luft til vand varmepumper, kan du forvente at få et varmeanlæg der oftest og i de fleste tilfælde er fuld funktionsdygtige i over 15 år.

Igennem god og korrekt rådgivning når du køber varmepumpe, vil du have de optimale rammer for at få en lang holdbarhed på din varmepumpe. Hvis du ikke køber en varmepumpe, der passer præcis til dit og din boligs behov, risikere man at forkorte varmepumpen levetid. Rigtig valg af din varmepumpe er derfor afgørende for hvor lang levetid en varmepumpe har.

Hvis varmepumpeanlægget er for lille og ikke kan varme boligen optimalt op. Her vil varmepumpen skulle bruge for meget energi til at varme hele boligen op. Ligeledes vil et for stort varmepumpeanlæg til den givne bolig, kræve at man er nødsaget til at starte og stoppe varmepumpen mere end der er nødvendigt. Dette vil ydermere også forringe varmepumpens levetid. Samt have en negativ effekt på økonomien og hvor meget man kan spare.

Læs mere om varmepumper her: varmepumpe luft til vand

Typiske levetid:

  • Varmepumpe luft til luft: Mere end 15 år.
  • Varmepumpe luft til vand: 12-18 år.
  • Jordvarmepumpe: 14-20 år. (Jordslanger har levetid på omkring 50. år og kan genbruges ved fornyelse af ny jordvarmepumpe)

Service og vedligeholdelse

En anden vigtig forudsætning for at få en lang holdbarhed på sin varmepumpe, er at huske at få det årlige eftersyn af varmepumpen.

Ligeledes er det vigtigt at vælge et firma som har de rigtig uddannede personale med den rette viden indenfor varmepumpeanlæg. Så er du som varmepumpe ejer, sikker på at din varmepumpe får det hele rigtige serviceeftersyn. Hvilket gør at din varmepumpe har de mest optimale forhold for at kunne fuld funktionsdygtig i mange år frem.

Desuden er det et lovkrav for jordvarmeanlæg at dokumentationen for kontrollen af varmeanlægget bliver opbevaret i 5 år. Hvis kommunen ønsker at se dette. Dette skyldes specielt, at der skal holdes kontrol omkring tætheden i slangerne, for at undgå lækage af kølervæsken i jordvarmeanlægget.

    HVAD HAR DU BRUG FOR?


    Anbefalede indlæg

    Fordi du læste indlægget, tror vi at du kan lide disse indlæg.