fbpx

Hvor lang levetid har en varmepumpe?

hvor lang levetid har en varmepumpe

Levetid på en varmepumpe

Står du og skal til at investere i en varmepumpe, og vil du gerne vide mere om, hvor lang levetid en varmepumpe normalt har? Så læs videre her.

Som varmepumpeejer i Danmark skal du være opmærksom på, at varmepumpen udsættes for lidt af hvert i løbet af året. Varmepumpen skal være bygget til at kunne modstå både frostgrader og tøvejr i vintermånederne. Hvis varmepumpen skal installeres i et sommerhus tæt på kysten, skal den også kunne holde til det høje saltindhold i luften. Det er derfor essentielt at købe en varmepumpe, der er produceret i gode kvalitetsmaterialer, og som kan modstå det omskiftelige og ofte barske danske klima.

Den normale levetid for en varmepumpe

Hvis du køber den helt rigtige varmepumpe – hvad enten det er en luft til luft-varmepumpe eller en luft til vand-varmepumpe – kan du forvente at få et varmeanlæg, der oftest og i de fleste tilfælde er fuldt funktionsdygtigt i over 15 år.

Hvis du køber en varmepumpe, der ikke passer præcis til dig og din boligs behov, risikerer du at forkorte varmepumpens levetid. Sørg derfor for at få professionel og god rådgivning, inden du vælger en varmepumpe. Det rigtige valg er afgørende for, hvor lang levetid varmepumpen har.

Hvis varmepumpeanlægget er for lille, skal den bruge for meget energi på at varme hele boligen op, og det er ikke optimalt. Omvendt vil et for stort varmepumpeanlæg kræve, at du starter og stopper varmepumpen mere, end der er nødvendigt. Det vil også forringe varmepumpens levetid, have en negativ effekt på økonomien og på, hvor meget du sparer med din investering.

Læs mere om varmepumper her: Luft til vand-varmepumpe

Typiske levetid:

  • Varmepumpe – luft til luft: Mere end 15 år.
  • Varmepumpe – luft til vand: 12-18 år.
  • Jordvarmepumpe: 14-20 år (jordslanger har en levetid på omkring 50 år og kan genbruges ved fornyelse af ny jordvarmepumpe).

Service og vedligeholdelse

En anden vigtig forudsætning for at få en lang holdbarhed og en optimal effekt af varmepumpen, er at huske at få det årlige eftersyn af varmepumpen, da den er mekanisk elektronik. Det er lovpligtigt for anlæg med en fyldning større end 1 kg kølemiddel at få et eftersyn mindst én gang årligt. Producenter af varmepumper, der har fyldning på under 1 kg kølemiddel, anbefaler også et årligt eftersyn.

Under serviceeftersynet af varmepumpen foretager montøren diverse rensninger og kontrol af funktionsdygtigheden. Han eller hun laver også en tæthedstest for at sikre, at kølemidlet i varmepumpen ikke lækker. Kølemidlet kan være miljøskadeligt, hvis der er lækager. Varmepumpen er meget følsom, og der skal derfor ikke ske mange udsving, før den ikke leverer optimalt.

Når du vælger kølemontør til at montere eller lave serviceeftersyn på din varmepumpe, er det vigtigt, at du vælger et firma, der er VE-godkendt. Montøren skal have et såkaldt KMO-certifikat (fra Kølebranchens Miljøordning), hvilket betyder at kølemontøren har solid erfaring med og uddannelse indenfor håndtering af kølemidler i varmepumper.

Vores dygtige og kompetente kølemontører har KMO-certifikat, hvilket sikrer dig den rigtige rådgivning, service og installation – hver gang. De sørger for, at din varmepumpe har de mest optimale forhold for at kunne være fuldt funktionsdygtig i mange år frem.

For jordvarmeanlæg er det et lovkrav, at dokumentationen for kontrollen af varmeanlægget bliver opbevaret i 5 år, såfremt kommunen ønsker at se den. Det skyldes især, at der skal holdes kontrol omkring tætheden i slangerne for at undgå lækage af kølervæsken i jordvarmeanlægget.

Sådan vedligeholder du din varmepumpe

Ønsker du vedligeholdelse af din varmepumpe og en varmepumpe, der kan yde optimalt og ikke gå i stykker indenfor en kort årrække? Det er vigtigt at vedligeholde din varmepumpe for ikke at forringe levetiden. En varmepumpe er ikke kun en investering i et sundt indeklima, det kan også for de fleste blive en økonomisk gevinst. Så hvorfor ikke gøre alt for at vedligeholde og tage dig af den installation, der kan sikre dig en økonomisk gevinst?

Med disse råd til at vedligeholde din varmepumpe er du sikret længst mulig levetid på investeringen.

Rengøring og vedligeholdelse af varmepumpe

En af de vigtigste og mest effektive måder at sikre holdbarheden af din varmepumpe på, er ved at rengøre den regelmæssigt. Man skal med jævne mellemrum huske at rense filtret på varmepumpen.

Du har mulighed for at tilgå filtret på varmepumpen ved at åbne lågen på den enhed, du har indendørs. Når du har fundet filtret på forsiden, kan du tage filtret ud og give det en grundig støvsugning. Det er ligeledes vigtigt at skifte pumpens filter, når det ser slidt ud. Vi anbefaler altid at købe det filter, som passer til den givne varmepumpe.

Ønsker du at rengøre varmepumpens udendørs enhed, kan det ofte være smart at benytte sig af en simpel fugtig klud til at fjerne pollen og snavs fra enheden udenfor. Med nordens vind, blæst og slud kan der ligeledes være risiko for at blade og sne samler sig i luft til luft-varmepumpens udendørs enhed, men det kan let fjernes. Hvis du tit oplever, at din varmepumpe er tilstoppet med blade eller sne, kan du anskaffe et dæksel, der holder den slags ude. 

Husk service på din varmepumpe af en autoriseret montør

Det siges, at en varmepumpes ydeevne kan falde helt op til 30 % efter nogle år, hvis den ikke bliver vedligeholdt igennem regelmæssige servicetjek. Det er derfor yderst vigtigt at få en serviceaftale på plads, når du køber din nye varmepumpe. Et regelmæssigt servicetjek af varmepumpen sikrer, at pumpen yder optimalt og har den længst mulige levetid. Dermed sikrer du, at din investering forbliver en god og fordelagtig økonomisk og sundhedsmæssig gevinst.

Hvis du ønsker at benytte din varmepumpe til at køle som aircondition om sommeren, kan det være en god idé at få tjekket din varmepumpe oftere, end hvis den kun skal bruges som varmekilde.

Hold opsyn og vær opmærksom

Hvis du oplever uregelmæssigheder af driften og en forringet ydeevne af din varmepumpe, kan det bl.a. skyldes en lækage, og derfor anbefaler vi, at du kontakter din varmepumpeinstallatør, hvis det sker.

Det er også vigtigt at være opmærksom på din udendørsenhed. Hold øje med, at det vand, som løber på undersiden under afrimningen, har fri adgang til at drive væk. Ved frostgrader vil der være en øget risiko for, at det fryser til is, hvilket i værste fald kan beskadige varmepumpen.

Anbefalede indlæg

Fordi du læste indlægget, tror vi at du kan lide disse indlæg.

Hvad er hybrid solceller

Hybrid solceller er blevet mere og mere populært igennem årene. Det er en god kilde til energi. Det er [...]

Læs mere
Udtalelse fra vores studiepraktikant, Mathias

Vores praktikant Mathias er under et praktikforløb hos os, og har i den anledning skrevet en udtalelse om sit [...]

Læs mere
Udtalelse fra vores studiepraktikant, Sarah

Vores praktikant Sarah er under et praktikforløb hos os, og har i den anledning skrevet en udtalelse om hendes [...]

Læs mere

Anbefalede indlæg

Fordi du læste indlægget, tror vi at du kan lide disse indlæg.