fbpx

Hvor længe tager en opladning, og hvordan fungerer det?

ladestander-elbil

Elbiler er for mange stadig et ukendt territorie, og derfor skal man som forbruger informationssøge i højere grad, end hvis man ’blot’ går ud og investerer i en konventionel benzin- eller dieselbil, som vi jo kender så godt. Et af de mest mystiske områder ved elbilen er den nye opladningsfunktion, som adskiller sig en smule fra almindelige biler. I dette blogindlæg vil vi afklare hvor længe en opladning tager, og andre ting du skal være opmærksom på med ladestandere.

Hvor længe tager en opladning?

Hjemme-ladestandere kan gennemsnitligt afgive mellem 11 og 22 kW strøm. Hvis din ladestander kan oplade to elbiler samtidigt skal du huske på, at strømmen fordeles mellem bilerne. Det vil sige, at hvis din ladestander kan afgive 22 kW, vil der blive afgivet 11 kW til hver af de to biler.

50 kW og opefter ser man typisk ved de offentlige ladestandere, hvor det skal gå hurtigt om at lade op, så den næste kunde kan bruge standeren. Disse kaldes superchargers. Man skal altid selv medbringe sit eget ladekabel til en offentlig ladestander. Har dit kabel ikke har kapacitet til 50 kW strøm vil der bruges tilsvarende mindre.

Nedenfor kortlægger vi nogen af de variabler som kan have indflydelse på opladningstiden.

Bilens begrænsninger

Bilens model kan have indflydelse på, hvor lang tid en opladning kan tage. Læs evt. bilens specifikationer eller spørg din forhandler hvis du stadig er i købsprocessen. Batterierne som sidder i elbilerne, varierer i størrelse og derfor også i kapacitet.

Ladestanderen

Ladestanderne er vidt forskellige i forhold til den mængde strøm, som kan leveres ad gangen. Man kan køre omkring 5,5 km pr. kWh der bruges. Det vil sige, at med fx en 22 kWh lader, vil du kunne oplade 121 km i timen. Læg mærke til hvor mange kWh din egen ladestander kan trække i timen, idet de svinger fra bil til bil.

Eksterne forhold

Bilens opladning bliver også påvirket af udefrakommende forhold, såsom temperaturen. Hvis det er frostvejr, er det ikke ideelle forhold til opladning, og derved kan opladningstiden blive forlænget markant. Det er også værd at tænke på, at en mængde af strømmen vil gå til spilde under opladningen, svarende til 10%. Bilens batteri vil samtidig over tid blive mindre holdbart, hvilket skyldes slitage.

Hvilket ladekabel skal man bruge, og skal du selv anskaffe det?

Ladningerne som foretages på el- og hybridbiler, sker gennem et kabel, som er koblet til en ladestander. Typisk er det et type-2 kabel, som er ’standardkablet’ i Europa. Dette kabel er du selv ansvarlig for at anskaffe. Ligeledes hvis du tanker strøm hos en offentlig ladestander, vil det være et krav, at du har dit eget opladningsstik med. Orientér dig selv hos din forhandler eller i bilens manual om hvilket stik som passer til din bil, da det kan variere.

Kan du selv installere din nye hjemmeladestander?

Din ladestander skal altid installeres af en autoriseret montør. Dette skyldes, at der arbejdes med store mængder strøm, og derfor frarådes det selv at forsøge, at installere standeren. Din installation skal derfor altid eftertjekkes af en fagmand. Få mere information om priser og montering af hjemmeladestander på linket.

Vigtigt tilbehør

Nedenfor beskrives udstyr som er godt at have til rådighed, når man har en elbil.

Type-2 ladekabel

Dette er vigtigt altid at have med i bilen altid, fordi det benyttes ved destinationsladere, som ikke i forvejen har et fast kabel monteret. Samtidig passer dette til de fleste stiktyper som Europa-standard.

Mormor-lader

Dette kabel kan bruges direkte fra et strømstik, hvilket muliggør en ladning når du er hjemme hos din mormor (heraf navnet), som ikke har en ladestander stående. Bemærk at denne løsning tager længere tid, og samtidig ikke er holdbart i længden for de anvendte stikdåser.

Ladestander

En ladestander derhjemme er svært at undvære, når man er ejer af en elbil. Dette skyldes, at man kan lade op hurtigt og sikkert derhjemme, og ikke behøver at frygte for kø eller andre problemer ved offentlige ladestandere.

Ladebrikker og ladekort

Når du er tilmeldt en abonnementsløsning hos en leverandør af ladestandere skal du være opmærksom på, at du får et ladekort eller en ladebrik, som skal bruges for at aktivere abonnementet ved en opladning. Denne skal du altid have i nærheden når du er ude at køre, fordi den er dit adgangspas til opladninger hos din abonnementsudbyder.

Mobil apps Leverandørernes mobil-apps tilbyder mulighed for at tracke nærliggende ladestandere. Dette kan være godt at have ved hånden, især hvis man er væk hjemmefra og kører en ny ukendt rute.

Hvis du er interesseret i mere information om hvor længe en opladning tager med ladestandere eller de øvrige funktioner kan du ringe til VS-Automatic på 75 64 18 99 eller skrive nedenfor i kommentarfeltet.

Skriv et svar