fbpx

Elektriker lærling – vores fremtid

Elektriker lærling og rollemodel

Uden lærlingene var elektrikerfaget ingenting – for det er nu engang derfra, det hele udspringer. Derfor er vi stolte af at have så mange dygtige lærlinge i VS Automatic – bl.a. Benjamin, som også er en del af Rollemodelkorpset, som tager ud og oplyser folkeskoleeleverne om elektrikerfaget.

”Det er skidegodt.”

… sådan siger Benjamin med et stort smil, når man spørg ind til, hvordan det er at være en del af Rollemodelkorpset.

Benjamin er én af mange dygtige unge, som tager ud og holder oplæg i folkeskolerne og oplyser om mulighederne med en erhvervsuddannelse – i dette tilfælde, elektrikeruddannelse.

For Benjamin vil gerne være med til at inspirere de unge, når de står og skal vælge en ungdomsuddannelse.

Rollemodelkorps lærling elektriker

Over 300 valgmuligheder…

Når folkeskolen lakker mod enden og de sidste eksaminer banker på døren, så står de unge overfor et stort og til tider rigtig svært valg.

Hva’ skal jeg nu?

Hvilken vej skal jeg vælge? 

Skal jeg på gymnasiet? Eller skal jeg tage en erhvervsuddannelse? 

Dette er en skillevej, som Benjamin selv husker:

“Jeg var selv i tvivl dengang og jeg oplever ofte, at de unge, vi er ude ved, bliver lidt stille, når snakken lander på ungdomsuddannelse. Det er forståeligt nok, når man er ved at tage en svær beslutning.” fortæller Benjamin og forklarer, hvorfor det kan være så svært for de unge:

“Helt forsimplet kan man sige, at hvis man går gymnasievejen, så er der 4 valg – enten en HTX, STX, HHX eller HF. Tager man en erhvervsuddannelse, så er der over 300 at vælge imellem, hvilket kan være meget svært at finde rundt i. Så er det måske nogle gange nemmere at forholde sig til de 4 valgmuligheder.” 

Derfor valgte Benjamin at blive rollemodel

Ønsket om at gøre det mere overskueligt for de unge, var derfor én af de primære årsager til, at Benjamin kastede sig ud i at blive rollemodel.

Benjamin har hele tiden vidst, at han ville tage en erhvervsuddannelse – men udvalget var helt enormt. Derfor har han selv erfaret at bruge en del tid på at prøve sig frem med forskellige fag. 

“Jeg har godt vidst, at jeg ville tage en erhvervsuddannelse fra starten af. Men der var et kæmpe udvalg. Så jeg har ikke vidst hvilken. Jeg har derfor været ude i forskellige praktikker i forskellige virksomheder og prøvet kræfter som mekaniker, entreprenør, VVS’er samt arbejdet med ventilation. Så prøvede jeg elektrikerfaget, og det fangede mig, da det er alsidigt og spændende. Men jeg prøvede en masse af, inden jeg fandt min vej.” fortæller Benjamin og tilføjer, at han håber at kunne give de unge dén afklaring, som han selv manglede.

Derfor tager Benjamin, sammen med andre elever fra erhvervsuddannelserne, ud og fortæller om, hvilke gode muligheder der er med et svendebrev i hånden. 

“Jeg fortæller om, hvad jeg laver i min hverdag, og når jeg går på skole. Og så fortæller jeg om, hvorfor jeg har valgt lige præcis at tage en erhvervsuddannelse. Jeg vil gerne give de unge et oplyst grundlag, så de – forhåbentlig, bedre kan beslutte, hvilken uddannelse de skal vælge.” siger han, mens det ligner, at hans tanker kort suser tilbage til hans egen tvivl for 5 år siden. 

For mulighederne er mange og med en teknisk uddannelse i bagagen, er Benjamin heller ikke i tvivl om, at man bliver mere attraktiv ude på arbejdsmarkedet og vil opleve et større tilvalg som faglært medarbejder.

Vi er glade for, at Benjamin landede i VS Automatic, hvor han er i lære som elektriker. Og svendebrevet venter om hjørnet, når han bliver færdiguddannet elektriker i sommeren 2024.

Rollemodelkorpset

Benjamin sammen med 4 andre rollemodeller til Energiens folkemøde i Esbjerg d. 15.-16. september 2022.

Behov for flere lærepladserfremtiden ligger i vores lærlinge

Det er ikke nogen hemmelighed, at det er svært at få faglærte elektrikere. Mangel på elektrikere og andre faglærte er stødt stigende, og vi ser ikke, at behovet bliver mindre. Tvært imod.

Derfor er vi nødt til at kigge på årsagen. For hvis vi mangler elektrikere, så må det også betyde mangel på lærlinge og lærepladser. Og hvis vi ikke hjælper med at uddanne og oplyse de unge, så kommer der heller ikke flere faglærte på den anden side.

Torben Steffensen, direktør i VS Automatic, fortæller: “Lærlinge er en “fødekæde” inden for faget, og uden dem ville vi ikke kunne ansætte flere elektrikere. Det er vigtigt, at vi støtter op om ansættelse af nye lærlinge, så vi kan få nogle gode svende. Og det får vi, fordi vi selv lærer dem op.” 

I VS Automatic er ansættelsen af elever og lærlinge derfor over 25% flere end målet for elevpoint 2022.

Elevpoint 2022

Torben appellerer til de nye lærlinge og fortæller: ”Når man er i lære i VS Automatic, så bliver man – i hele ansættelsesperioden, vejledt af en erfaren og frisk svend. Vi lægger stor vægt på, at de unge skal have en dygtig elektriker at lære af – lidt som mesterlæreprincippet. Vi er jo nødt til komme ud og lære faget, før vi kan mestre det, og så får vi netop flere dygtige elektrikere på den anden side, som vi kan ansætte.” 

Sådan afslutter Torben og slår et slag for, at der skal være plads til lærlinge. Der skal gøres og gives plads til fremtidens svende, da de ER branchens fremtid!

Søg din læreplads nu

Anbefalede indlæg

Fordi du læste indlægget, tror vi at du kan lide disse indlæg.