VS Automatic

Transientbeskyttelse

MASSER AF LYN PÅ VEJ – SMART KOMPONENT BESKYTTER ELEKTRONIKKEN!
Undgå overspænding med en smart komponent, der monteres direkte i eltavlen, foran sikringerne, eller på anlægget. Fremtiden byder på 25% flere lyn end vi er vant til, mener klimaeksperter. Det sker form følge af klimaforandringerne. Og det kan gå hårdt ud over tv, computer, routere og hårde hvidevarer. Faktisk er det stort set alt, hvad der er tilsluttet el-nettet, som kan gå i stykker når lynet slår ned – også selvom det ikke slår direkte ned.

”Selv når et lyn ikke rammer direkte, men slår ned flere kilometer væk, så spreder der sig en spændingsimpuls som ringe i vandet, der overstiger mærkespændingen i nettet, og den kan ramme din installation og gå videre til dine elektriske apparater. Apparaterne går ikke nødvendigvis i stykker med det sammen, men når de har været udsat for den slags forstørret spænding, vil deres levetid reduceres markant.” forklarer Daniel Svoldgaard, markedsansvarlig for EL/BMS hos Solar. Løsningen er en såkaldt transientbeskyttelse.

Transientbeskyttelse fungerer som ventil

Transientbeskyttelse er en komponent, der monteres i eltavlen ved sikringerne eller på det enkelte anlæg. Den fungerer som en ventil, der leder overspænding ud gennem jordforbindelsen og ned i jorden.

Overspændingen opstår, når lynets spændingsspidser, også kaldet transienter, finder vej ind gennem hovedtavlen og ud i vores stikkontakter, antennekabel eller bredbåndsforbindelse, hvor de efterfølgende kan ødelægge vores elektroniske udstyr eller sætte det ud af spillet for en periode.

Lynnedslag kan koste tusindvis af kroner

Også virksomheder får mere og mere følsom elektronik og antallet af overspændingsskader er i følge forsikringsselskabet Topdanmark stigende. Topdanmark fik i 2014 over dobbelt så mange anmeldelser af lynskader som normalt. Det er dyrt for en virksomhed, hvis produktionen pludselig stopper pga. et lynnedslag. For en større produktionsvirksomhed kan det sagtens koste flere tusind kroner i driftsstop for hvert minut, der ikke produceres. Det er ikke værd at risikere, når løsningen er så forholdsvis enkel, siger Daniel Svoldgaard.

Skriv Til Os