HVILKE ELINSTALLATIONER MÅ JEG SELV UDFØRE?

Der er stor forskel på hvilke elinstallationer du selv må udføre, og hvilke du skal have profesionelle til.

De mest avancerede installationer, hvor du blandt andet skal have trukket nye kabler eller installeret en ny eltavle, er smartest at få udført af en autoriseret elinstallatør, da det skal gøres i tråd med lovgivningen. Skal du samtidig have udvidet nettet af stikkontakter eller lampeudtag i din bolig skal dette også gøres i samarbejde med en elektriker.

I følge bekendtgørelsen om simple arbejder på el-, vvs- og kloakinstallationsområdet, som enhver må udføre må du selv udføre arbejde på:

  • Udskiftning af afbrydere for højest 250 V på steder, hvor der ikke er krav om højere kapslingsklasse end IP20.
  • Udskiftning af skikkontakter for højest 250 V på steder, hvor der ikke er krav om højrere kapslingsklasse end IP20, hvis installationen er beskyttet af HPFI- eller HFI-afbryder.
  • Opsætning og nedtagning af belysningsarmaturer på steder, hvor der ikke er krav om højere kapslingsklasse end IP20 samt i badeværelser.
  • Ændring og reparation af ikke-stærkstrømsmæssige styrings- og reguleringssystemer i private boliger, som anvendes til styring af stærkstrømsfunktioner.

Udfører du selv elektriker arbejde, bør du være helt sikker på, at din installation er udført korrekt. Oftest er det sjuskede gør-det-selv løsninger der er skyld i kortslutninger og brande. Her er det især også for mange forlængerledninger i forlængelse af hinanden man bør passe på med, da de nemt bliver overophedede, og kan føre til kortslutninger.

Er du i tvivl om hvad du må og kan, bør du altid kontakte din lokale elinstallatør – vi står selvfølgelig klar til at hjælpe dig.

Læs også

Hvad er forskellen på HFI og HPFI?

Hvordan fungerer en varmepumpe? 

Hvor mange apparater kan sættes i en stikkontakt?

Hvordan fungerer en sikring?

Er HJ Valeur og VS Automatic det samme?

DIBS - Payments made easy