HVORDAN FUNGERER EN VARMEPUMPE?

Der findes flere forskellige typer af varmepumper, men hvordan fungerer de egentlig? Her ser vi nærmere på de enkelte modeller af varmepumper og giver dig et indblik i hvordan de fungerer

Den klassiske varmepumpe, er lige så simpel som den er genial. Den består af to dele – en inde- og en udedel, som er forbundet i et hermetisk lukket system. Systemet  indeholder en speciel væske, som koger ved meget lav temperatur.
Væsken opvarmes af udeluften, og blot efter nogle få graders opvarmning komprimeres væsken i udedelens kompressor til ca. 70 grader. Herefter sendes væsken til indedelen, som producerer varmen til huset ved enten at udblæse varmluft, eller varmt vand.
Man kan vælge mellem flere typer – vand- eller luftbaseret. Nedenfor ses forskellen på de to typer.

Luft/luft varmepumpen 

En luft/luft varmepumpe er særligt velegnet til sommerhuse eller huse med elvarme. Løsningen er en meget simpel løsning, der giver en rigtig energieffektiv og derved billig opvarming af huset.
Luft/luft varmepumper bruger energien fra luften, som solen har varmet op, og omdanner den til varm luft, der blæses ud i rummet, hvor blæseren er placeret.  Luft/luft varmepumpen blæser altså varm eller kold luft ud i huset via teknologien som er beskrevet ovenfor.

Ovenfor ses, hvordan indedelen fordeler varmen ud i rummet, så man undgår at sidde i direkte træk fra blæseren. Når det opvarmes blæses varmen ned i bunden af rummet, hvorefter den stiger op og giver en jævn varmefordeling i rummet.
Skal rummet køles ned blæses den ene del af luften ud langs loftet, hvor efter den falder og giver en jævn varmefordeling.

Ovenfor ses, hvordan en varmepumpe oplagrer den energi den ikke får brugt, og derved minimerer forbruget til at producere varmen.

Luft/vand varmepumpen

Luft/vand varmepumpen er særligt velegnet til huse der allerede har enten; gas, olie eller fjernvarme indlagt. Her produceres der istedet for den varme luft blot varmt vand, som kan sendes ud i rørene til opvarmning af boligen eller brugsvand.

Denne type varmepumpe akkumulerer varmen som varmt vand i en buffertank, hvorefter varmen kan bruges til det varme vand som beskrevet ovenfor. En luft/vand varmepumpe kan også bruges til at opvarme swimmingpools.

Læs også

Hvad er forskellen på HFI og HPFI?

Hvor mange apparater kan sættes i en stikkontakt?

Hvordan fungerer en sikring?

Hvilke elinstallationer må jeg selv udføre?

Er HJ Valeur og VS Automatic det samme?

DIBS - Payments made easy